ODBAČENA ODLUKA VLADE

Slovenski Ustavni sud: Neustavno je da samo cijepljeni i preboljeli mogu na posao

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Spomenutu odluku vlada Janeza Janše donijela je sredinom rujna ove godine, ali nije stupila na snagu.LJUBLJANA –  Slovenski Ustavni sud u ponedjeljak je objavio pravorijek o tome da odluka slovenske vlade prema kojoj bi u službenim prostorijama državne uprave smjeli raditi samo oni koji su se cijepili protiv Covida-19 ili su bolest preležali i tako stekli imunitet “nije u skladu s ustavom”.


Spomenutu odluku vlada Janeza Janše donijela je sredinom rujna ove godine, ali nije stupila na snagu jer su sindikati zaposlenih od ustavnog suda tražili da se provjeri njena ustavnost i do sada je bila samo “suspendirana” do konačnog pravorijeka.


U svom pravorijeku ustavni suci su naveli da je takvozvani PC uvjet za dolazak na posao “znači samo cijepljeni i preboljeli” zapravo jednako određivanju cijepljenja kao “obvezujućeg” za zaposlene,  te da se nešto takvo ne može propisivati podzakonskim aktima ili odlukama vlade nego zakonima, a u ovom slučaju da tu problematiku treba riješiti dopunama zukona o zaraznim bolestima.
Odredba vlade o PC uvjetu nije u skladu s 120. člankom slovenskog ustava i nije bila donesena  u  skladu sa zakonskim zahtjevima koje za cijepljenje zaposlenika određuje zakon o zaraznim bolestima, naveli su u obrazloženju ustavni suci.