Otvoreno pismo

Slovenski ugostitelji protiv obveznih covid potvrda za goste: “To je neprihvatljivo i to ne smije biti naša nova realnost!”

foto: REUTERS/Yves Herman

foto: REUTERS/Yves Herman

Sindikat zaposlenih u ugostiteljstvu navodi uz to da je vlada za kontrolu covid propusnica svojom odlukom zadužila ugostitelje, što je nemoguće jer se i inače već duže vremena susreću s kritičnim nedostatkom kadra.LJUBLJANA – Slovenski ugostitelji u otvorenom su pismu vladi zatražili ukidanje obvezujućih covid potvrda, upozorivši da im pada promet, te da potvrde prema novim pravilima moraju imati i gosti koje poslužuju na terasama.


“Struka je utvrdila da je mogućnost zaraze na otvorenom  minimalna, a politika odredila da gost koji nije cijepljen ili testiran ne smije ni na terasu na kojoj su stolovi međusobno udaljeni tri metra. To je neprihvatljivo i to ne smije biti naša nova realnost”, navode u svom prosvjedu.


Sindikat zaposlenih u ugostiteljstvu navodi uz to da je vlada za kontrolu covid propusnica svojom odlukom zadužila ugostitelje, što je nemoguće jer se i inače već duže vremena susreću s kritičnim nedostatkom kadra.
U pismu navode da zbog krize koja je pogodila taj sektor u pandemiji ugostiteljski radnici sve više odlaze u druga zanimanja.


“Pomanjkanje kadra je ionako alarmantno, a ako je vlada uvjerena da je donesena odluka učinkovita, onda je sama morala osigurati one koji će kontrolirati goste, a ne time opteretiti konobare”, navode u pismu vladi.


Sindikat ugostitelja naveo je da podržava zahtjev policijskog sindikata da ustavnost novih pravila provjeri ustavni sud i o tome donese svoj pravorijek.