Radmila Čahut Jurišić

Sindikat optužuje Upravu KBC-a Rijeka za robovlasnički odnos prema medicinskim sestrama: “Boje se otkaza i rade po 230 sati prekovremeno”

Sanja Gašpert

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Primjera radi, u Njemačkoj sestra početnica ima plaću 2.900 eura, radi u tri smjene, jedan vikend u mjesecu. Zato i ne čudi da mnoge medicinske sestre iz riječkog KBC-a odlaze u Njemačku, kazala je Čahut Jurišić.RIJEKA – “Robovlasnički odnos Uprave KBC-a Rijeka prema medicinskim sestrama pod pokroviteljstvom predsjednika Upravnog vijeća, državnog tajnika Željka Plazonića” bila je tema konferencije za novinare predsjednice Sindikata zdravstva Hrvatske Radmile Čahut Jurišić, na kojoj je izneseno niz optužbi na račun Uprave riječkog KBC-a, zbog, kako je rečeno, prekomjernog broja prekovremenih sati koje imaju medicinske sestre, ali i upozorilo na gorući problem manjka medicinskih sestara.


– Medicinske sestre u riječkom KBC-u prisiljene su raditi prekovremeno, ali više sati nego je to propisano. Naime, dozvoljeno je pedeset prekovremenih sati tjedno, odnosno 180 sati godišnje, što nije slučaj, pa nam se javila jedna sestra koja je u šest mjeseci imala čak 230 prekovremenih sati. Sestre nerijetko pristaju da dvadeset prekovremenih sati dobiju plaćeno, jer sve preko “pojede” porez, a ostale prekovremene “pretvaraju” u slobodne dane, koje ne stignu iskoristiti. Nažalost, sestre nam se, zbog straha od otkaza, javljaju anonimno.


Neke se ne žele konfrontirati s Upravom i prekidaju radni odnos te odlaze u primarnu zdravstvenu zaštitu, nerijetko rade i kao konobarice, jer tako odrade svoju smjenu za plaću veću nego je imaju u bolnici, a, nažalost, sve više ih odlazi u Njemačku. Nekolicina je uzela privatne odvjetnike koji su uspjeli riješiti njihov problem tako da one više ne rade toliko prekovremenih sati, ali se to onda prelijeva na njihove kolegice.
Jedino još kod nas sestre rade u turnusima, i to 12-24-12-48, a ne u smjenama, također, umjesto da radni raspored dobiju tjedan dana ranije, dobiju ga dan ranije, a nerijetko ih se zove i noću u hitnoćama. Medicinska sestra u Hrvatskoj ima neto plaću 5.100 kuna, prvostupnica sestrinstva 5.900 kuna, a tu je uračunato i 17 posto na uvjete rada na bolničkom odjelu. Primjera radi, u Njemačkoj sestra početnica ima plaću 2.900 eura, radi u tri smjene, jedan vikend u mjesecu. Zato i ne čudi da mnoge medicinske sestre iz riječkog KBC-a odlaze u Njemačku, kazala je Čahut Jurišić, dodajući kako iz KBC-a Rijeka tjedno odlaze dvije do tri sestre, a mjesčno osam do deset.


– U riječkom KBC-u ovog trenutka zaposleno je 1.250 medicinskih sestara, a prema sistematizaciji trebalo bi ih biti 1.600. Na 42 kirurška kreveta rade po dvije sestre, koje su kronično premorene. Zar trebamo dočekati tragediju da nam umre pacijent, a i u tom slučaju bi glavnu krivicu snosila sestra. U Rijeci godišnje iz Medicinske škole izlaze po dva razreda, odnosno pedeset medicinskih sestara, a mnoge niti ne dolaze u KBC-e. Ukoliko se nastavi odljev medicinskih sestara, nova bolnica neće nam trebati, jer neće imati tko u njoj raditi. S jedne strane imamo manjak medicinskih sestara, a s druge strane imamo čak jedanaest pravnika s plaćama između osam i petnaest tisuća kuna, uz to i tri vanjska odvjetnička ureda koja su na paušalu.


To je uhljebljavanje nepotrebnih kadrova, Uprava radi nezakonito, pod palicom Željka Plazonića, a na teret poreznih obveznika. Također, dolaskom novog ravnatelja, bivši glasnogovornik Davora Štimca prebačen je u biblioteku, doveden je novi, znači svaki ravnatelj će dovesti svog novog čovjeka. Ravnatelj je dužan osigurati dovoljan broj osoblja, kada sam mu se obratila i rekla da može platiti kaznu, koja se kreće u rasponima od 31 do 60 tisuća kuna za neadekvatan raspored rada do čak 100 tisuća kuna za prekršaj o radu u višku prekovremenih sati, kazao je da će platiti. Pa sigurno to neće učiniti iz vlastitog džepa, nego sredstvima bolničkog proračuna će platiti kaznu, istaknula je Čahut Jurišić. Dodala je kako Sinidikat uskoro ide s prijavom Državnom inspektoratu rada, u nadi da on neće biti produžena ruka Uprave.