Povećani prihodi i dobit

Sektor cestovnog prometa u Hrvatskoj je unosan unatoč pandemiji. Nažalost, plaća zaposlenih je skoro 2.000 kuna niža od prosjeka

Jagoda Marić

foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Prema podacima financijske agencije (Fine) u djelatnosti cestovnog prijevoza lani je 3.137 poduzetnika imalo ukupan prihod veći od 12,72 milijarde kuna i to je rast od 7,2 posto u odnosu na godinu dana ranije.ZAGREB – Iako je sektor prijevoza, i to većina njegovih segmenata, u prošloj godini i u Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu, pretrpio velike gubitke, može se reći da je djelatnost cestovnog prijevoza imala, s obzirom na okolnosti, više nego dobru godinu.
U toj je djelatnosti u prošloj godini, u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, povećan i prihod i dobit, rastao je broj zaposlenih, a veća je i njihova prosječna plaća.


Prema podacima financijske agencije (Fine) u djelatnosti cestovnog prijevoza lani je 3.137 poduzetnika imalo ukupan prihod veći od 12,72 milijarde kuna i to je rast od 7,2 posto u odnosu na godinu dana ranije. Iako je među tvrtkama bilo 868 »gubitaša«, većina je poduzetnika iz te djelatnosti, gotovo tri četvrtine, na kraju godine ostvarila dobit, pa je konačni rezultat cijele djelatnosti neto dobit od 522 milijuna kuna što znači da je dobit u toj djelatnosti porasla i više nego dvostruko u odnosu na prethodnu godinu.


Uz to, u 2020. godini ta je djelatnost povećala broj zaposlenih za oko sedam posto, pa ih je u prošloj godini bilo više od 19 tisuća.
Iako je razdoblje pandemije u brojnim državama, pa i u cijeloj Europi, obilježio nedostatak vozača za kamione, prosječne plaće u cestovnom prijevozu daleko su ispod hrvatskog prosjeka. Prema podacima Fine prosječna je neto plaća u toj djelatnosti u prošloj godini bila 4.853 kune, što je rast za oko 140 kuna u odnosu na prethodnu godinu. No, istovremeno je prosječna plaća kod svih poduzetnika u Hrvatskoj bila 5.971 kunu, što znači da je u cestovnom prijevozu manja za gotovo 19 posto. U svim pravnim osobama u Hrvatskoj prosječna je plaća lani bila 6.763 kune pa su radnici u cestovnom prijevozu zarađivali 1.900 kuna, odnosno 29 posto manje od prosječne plaće u zemlji.