PROTUZRAČNI SUSTAV

Sedamdeset ukrajinskih vojnika stiglo u Njemačku na obuku

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersBERLIN – Skupina od 70 ukrajinskih vojnika stigla je u utorak Njemačku kako bi sudjelovala u obuci za korištenje protuzračnog obrambenog sustava Patriot, koji će Berlin staviti na raspolaganje Ukrajini kao pomoć u obrani od ruskih zračnih napada.


Prema sigurnosnim izvorima u Berlinu obuka ukrajinskih vojnika trebala bi početi u četvrtak.


Njemačka vlada je, nakon konzultacija sa SAD-om, pristala u siječnju prebaciti sustav protuzračne obrane Patriot u Ukrajinu kako bi podržala zemlju dok se brani od ruskih napada.
U međuvremenu, sustavi Patriot koji su raspoređeni u Poljskoj, koja graniči s Ukrajinom, “inicijalno su operativno spremni”, izvijestilo je u srijedu Operativno zapovjedništvo.


Nakon raketnog udara na poljski teritorij u studenome, tadašnja njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht i njen poljski kolega Mariusz Błaszczak složili su se da će tri njemačka proturaketna obrambena sustava Patriot biti raspoređena u Poljskoj.


Njemački vojnici stacionirani su u Poljskoj, članici zapadnog obrambenog saveza NATO-a, od 16. siječnja kako bi osigurali sigurnu isporuku sustava.


Cilj misije je zaštita zračnog prostora NATO-a kao i poljskog teritorija te infrastrukture i stanovništva zemlje.