HRVATSKI STAV

Sabor prihvatio izvješće Vlade o stanju u Ukrajini: Osuda agresije, pohvala otporu

Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U izvješću premijer Andrej Plenković izrazio je punu potporu ukrajinskom narodu "koji u teškim trenucima gine za europske vrijednosti".ZAGREB – Hrvatski sabor prihvatio je u srijedu izvješće predsjednika Vlade o stanju u Ukrajini u kojem se najoštrije osuđuje ruska agresija, a ukrajinsku vojsku i narod hvali za junački otpor.


Prihvaćanjem zaključka vladajućih saborskih klubova podržane su također mjere Vlade koje se odnose na humanitarni, zdravstveni, financijski, bankarski energetski, prometni, obrambeni i ostale sektore te poziva Vlada da razmotri prijedloge zastupnika.


U izvješću premijer Andrej Plenković izrazio je punu potporu ukrajinskom narodu “koji u teškim trenucima gine za europske vrijednosti”.
“Podržavajući Ukrajinu i poštujući hrabrost Ukrajinaca da ne bježe pred tenkovima, da ne popuštaju pred ucjenama, da ne poginju glavu, da su nadahnuti ljubavi prema domovini kao što su i Hrvati bili u Domovinskom ratu, budimo danas uz Ukrajinu i Ukrajince. Slava Ukrajini” , kazao je Plenković prilikom prošlotjednog podnašanja izvješća.


Sabor je u srijedu izglasao i izmjene Zakona o sudskom registru te izmjene Zakona o trgovačkim društvima kojima se želi djelovati preventivno na gospodarske subjekte kako bi izbjegli stečaj.


Sabor je izglasao i da se 14. svibnja proglasi Hrvatskim danom šećerne bolesti, koju u Hrvatskoj prema procjenama ima više od 500.000 ljudi. Time se dodatno daje na važnosti toj temi koja će se obilježavati dva puta godišnje – uz Svjetski dan šećerne bolesti, 14. studenoga, obilježavat će se i Hrvatski dan šećerne bolesti, 14. svibnja.


Zakonski prijedlog zastupnika Hrvatskih suverenista Marijana Pavličeka da se dopuni Zakon o sustavu Civilne zaštite kako bi se o svim odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite glasalo u Saboru nije donio potporu vladajuće saborske većine.