Izmjene

Sabor mijenja Zakon o prehrambenim aditivima, evo što je sve novo

Hina

Ilustracija arhiva NL

Ilustracija arhiva NL

Anka Mrak Taritaš (klub Centar-Glas) upozorila je u raspravi o konačnom prijedlogu izmjena Zakona na problem teško čitljivih deklaracija kako bismo znali što kupujemo i konzumiramo.



Izmjenama Zakona o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima, raspravljenim u srijedu Saboru, rasterećuju se gospodarski subjekti brisanjem obveze prijave prije stavljanja na tržište i uporabe prehrambenih enzima, a utvrđuju se i obveze službenih laboratorija.


Anka Mrak Taritaš (klub Centar-Glas) upozorila je u raspravi o konačnom prijedlogu izmjena Zakona na problem teško čitljivih deklaracija kako bismo znali što kupujemo i konzumiramo.


Također je upozorila i na česta povlačenja proizvoda zbog neispravnosti, odnosno povećanih koncentracija nedopuštenih sastojaka. Uloga inspekcije je izuzetno važna i inspektori moraju biti educirani i imati dodatna znanja bitna za njihov posao, naglasila je.




Zvonimir Troskot (klub Mosta) upozorio je na uporabu titanovog dioksida (E171) koji se koristi kao bojilo u proizvodnji primjerice guma za žvakanje, instant juha, jer oštećuje crijevnu floru, može izazvati onkološke bolesti i može imati kancerogene efekte.


Također je upozorio i na probleme moguće štetne uporabe bambusovih vlakana, odnosno bambusovog melanina u čašama za kavu “to go”.


Upozorio je i na dodavanje aditiva mesu koje se zbog neadekvatnog skladištenja počelo kvariti kako bi mu se očuvala organoleptička svojstva pa se melje i koristi, primjerice, kao smjesa za ćevapčiće.


Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima utvrđuju se nadležna tijela, zadaće nadležnih tijela, službene kontrole i načini postupanja te izvještavanja nadležnih tijela i Europske komisije.


Utvrđuju se i obveze službenih laboratorija i subjekata u poslovanju s hranom za provedbu EU propisa kojima je uređeno područje prehrambenih aditiva, aroma i prehrambenih enzima.


Prehrambeni enzimi su proteini dobiveni ekstrakcijom iz biljaka ili životinja ili fermentacijom iz mikroorganizama koji mogu katalizirati specifičnu biokemijsku reakciju.


Koriste se u tehnološke svrhe u proizvodnji, preradi, pripremi i obradi širokog spektra hrane. Uglavnom se koriste u pekarskoj industriji, za proizvodnju voćnih sokova, vina i piva, kao i za proizvodnju sira.


Predloženim zakonom se revidiraju dosadašnja pozivanja na relevantne propise Europske unije, jer su u međuvremenu doneseni novi propisi.


Nadalje, predloženim zakonom provodi se administrativno rasterećenje gospodarskih subjekata, na način da se iz važećeg Zakona brišu odredbe o obvezi prijave prije stavljanja na tržište i uporabe prehrambenih enzima u proizvodnji hrane te upis u Registar enzima, čime će se ukinuti nepotrebne administrativne procedure.


Također, jasnije se definiraju prekršajne odredbe te se visine novčanih kazni prilagođavaju težini počinjenog prekršaja uzimajući u obzir mogući utjecaj na zdravlje i zaštitu interesa potrošača.


Revidirane su i prekršajne odredbe kako bi bile jasnije definirane.


Visina novčane kazne prilagođena je težini počinjenog prekršaja, a u slučajevima određenih prekršaja koji nemaju značajan utjecaj na zdravlje i zaštitu interesa potrošača smanjeni su iznosi novčanih kazni za pravne osobe, odgovorne osobe u pravnoj osobi i za fizičku osobu obrtnika.