RAT U UKRAJINI

Rusija: Ukinite sankcije i svjetske prehrambene krize neće biti

Hina

Reuters

Reuters

Ukrajinske crnomorske luke blokirane su otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače, a više od 20 milijuna tona žitarica nalazi se u silosima u zemlji.MOSKVA – Visoki ruski diplomat zatražio je u srijedu ukidanje sankcija protiv Moskve kao preduvjet da se izbjegne svjetska prehrambena kriza zbog blokade izvoza ukrajinskih žitarica.


“Rješenje prehrambenog problema ide kroz kolektivni pristup, uključujući prije svega ukidanje sankcija uvedenih na ruski izvoz i financijske transakcije”, rekao je pomoćnik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko.


Naglasio je da je to preduvjet, kako je javila agencija Interfax, da Rusija omogući humanitarni koridor za brodove s hranom koji bi krenuli iz Ukrajine.
Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika žitarica.


Ali sukob je poremetio ukrajinsku poljoprivrednu proizvodnju, a Kijev i zapad optužuju Rusiju da sprečava izvoz putem crnomorskih luka i tako izaziva globalnu prehrambenu krizu.


Ukrajinske crnomorske luke blokirane su otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače, a više od 20 milijuna tona žitarica nalazi se u silosima u zemlji.


Uspostavljanje koridora “također uključuje i da Ukrajina razminira sve luke gdje su brodovi usidreni”, dodao je Rudenko.


Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za postavljanje mina u Crnom moru.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u utorak da Rusija koristi opskrbu hranom kao oružje, s globalnim reperkusijama.


U najnovijem izvješću britanskog ministarstva obrane kaže se da ruska blokada ključnih luka na Crnom moru znači da se i dalje veće količine žitarica ne mogu izvesti što bi moglo dovesti do dodatnog porasta cijena hrane.


U Odesi primjerice nije bilo značajnije trgovačke pomorske aktivnosti od početka ruske invazije na Ukrajinu.


Ukrajinski pokušaji izvoza kopnenim putem ne mogu zamijeniti izgubljen pomorski kapacitet, kaže se u izvješću.