RAT U UKRAJINI

Rusi tvrde da njihovi napadi na Odesu ne priječe izvoz žitarica

Hina

Reuters

Reuters

Meta napada je "isključivo vojna infrastruktura koja nikako nije povezana s infrastrukturom potrebnom za provedbu sporazuma o izvozu žitarica", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.MOSKVA – Ruski napadi na Odesu nisi prepreka izvozu ukrajinskih žitarica i provedbi sporazuma potpisanog pod okriljem UN-a, priopćio je u ponedjeljak Kremlj.


Meta napada je “isključivo vojna infrastruktura koja nikako nije povezana s infrastrukturom potrebnom za provedbu sporazuma o izvozu žitarica”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


“Stoga to ne može niti mora ometati utovar tereta”, dodao je Peskov.
Ruska vojska u subotu je bombardirala Odesu, ključnu za trgovinu ukrajinskih žitarica, a rusko ministarstvo obrane objavilo je da je cilj široko osuđivanih raketnih napada na tu crnomorsku luku bio uništiti oružje isporučeno Ukrajini iz Sjedinjenih Američkih Država.


Bombardiranje je uslijedilo dan nakon što su u petak u Istanbulu Rusija i Ukrajina pod pokroviteljstvom UN-a potpisali sporazum koji predviđa uspostavu “sigurnih koridora” za plovidbu trgovačkih brodova Crnim morem, a Moskva i Kijev obvezali su se da ih neće napadati.


Ugovor će omogućiti izvoz 20 do 25 milijuna tona žitarica blokiranih u Ukrajini i olakšati izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, što će umanjiti opasnost svjetske prehrambene krize, napose u Africi.


Rusija je dobila jamstvo da se zapadne sankcije neće ni izravno niti neizravno primjenjivati na njezin izvoz gnojiva i prehrambenih proizvoda.


Izvoz pšenice, kukuruza i suncokreta iz Ukrajine se uglavnom odvija preko Odese, važne ukrajinske luke na Crnom moru u kojoj je koncentrirano 60 posto svih lučkih aktivnosti zemlje.