Oxford i AstraZeneca

Regrutira se deset tisuća odraslih i djece za testiranje cjepiva protiv koronavirusa

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersSveučilište Oxford i multinacionalna tvrtka AstraZeneca regrutirat će oko 10 tisuća odraslih i djece u Britaniji za testiranje eksperimentalnog cjepiva za koronavirus.


Institucije diljem Britanije počele su s regrutacijom 10.260 ispitanika da utvrde kako imunološki sustav reagira na cjepivo i koliko je ono sigurno, objavilo je sveučilište.


Istraživači traže prvenstveno zdravstvene radnike i pripadnike drugih djelatnosti koje rade s ljudima kako bi dobili jasan signal o uspješnosti cjepiva, jer se ti sektori susreću sa zaraženima u svakodnevnom radu.
Prva faza eksperimenta krenula je 23. travnja i kroz nju je prošlo već više od tisuću volontera starih između 18 i 55 godina, a Oxford je priopćio kako će u drugoj i trećoj fazi sudjelovati ljudi stariji od 56, kao i djeca između 5 i 12 godina.


No uspješnost cjepiva bit će poznata tek za između dva do šest mjeseci, objavio je Oxford u petak.


AstraZeneca je već dogovorila masovnu proizvodnju cjepiva s Velikom Britanijom i Sjedinjenim Državama ako se pokaže da ono djeluje i da je sigurno.


U četvrtak je objavljeno da je AstraZeneca od američkih vlasti dobila prilog od “milijardu dolara” za razvoj cjepiva, čime je SAD osigurao 300 milijuna doza cjepiva za svoje građane.


Američko ministarstvo zdravstva je preciziralo da će isplatiti do 1,2 milijarde dolara putem tog privatno-javnog partnerstva za razvoj najmanje 300 milijuna doza s prvim isporukama u listopadu 2020.


Svjetska zdravstvena organizacija je 15. svibnja objavila kako se trenutno na ljudima testira osam cjepiva.