Masakr u školi

Razotkrivena sva sramota policije Uvaldea: “Manijaka koji je ubijao učenike mogli su zaustaviti u 3 minute”

Portal Novi list

Snimke nadzornih kamera otkrile su tragičnu nesposobnost lokalne policije. Naoružani do zuba čekali su 77 minuta dok je manijak ubijao učenike.Na mjestu masovnog masakra u školi u Uvaldeu u Teksasu bilo je dovoljno policije da zaustavi napadača tri minute nakon što je ušao u zgradu, posvjedočio je šef javne sigurnosti u Teksasu, prenosi BBC.


Teksaški državni Senat trenutno drži saslušanja nakon šokantno, tragično nesposobne policijske reakcije na ovu masovnu pucnjavu u kojoj je napadač ubio 19 djece i dvoje učitelja.Steven McCraw državnom Senatu reakciju policije opisao je kao “krajnji neuspjeh”. Zapovjednika na mjestu događaja optužio je da je živote policajaca stavio iznad života djece.


Čekali sat vremena ispred učionica


Policija je čekala više od sat vremena ispred učionica prije nego što je njihova ekipa ušla.


McCraw, direktor Teksaškog odjela za javnu sigurnost (DPS), rekao je na javnoj raspravi: “Policajci su imali oružje, djeca nisu imala.Policajci su imali pancire, djeca nisu imala. Policajci su prošli obuku, napadač je imao jedan sat, 14 minuta i osam sekundi – toliko su djeca i učitelji u sobi 111 čekali na spašavanje.


Tri minute nakon što je napadač ušao u zapadnu zgradu, postojao je dovoljan broj naoružanih časnika koji su nosili pancire kako bi izolirali, odvratili i neutralizirali subjekta”,


Bijes roditelja zbog postupanja policije


Mnogi roditelji i rodbina izrazili su dubok bijes zbog policijskog postupanja u masovnoj pucnjavi, u kojoj je 24. svibnja u Osnovnoj školi Robb ubijena 21 osoba – 19 učenika i dvoje učitelja.


Šef DPS-a je rekao da je zapovjednik mjesta događaja, šef policije škole Uvalde Pete Arredondo, “čekao radio postaje i puške, čekao je štitove i čekao SWAT (specijalne policijske snage)”.


Ranije u lipnju, šef policije Arredondo je rekao da sebe nije smatrao zapovjednikom incidenta i nije naredio policiji da se suzdržava.Također je rekao za Texas Tribune da je svoja dva radija ostavio ispred škole kako bi mu ruke bile slobodne za držanje pištolja.


Naoružani do zuba čekali u hodniku


U utorak su se pojavili prvi kadrovi sa snimke nadzornih kamera koji prikazuju naoružanu policiju s puškama i barem jednim balističkim štitom kako čeka u školskom hodniku.


Austin American-Statesman i KVUE-TV, koji su vidjeli istražne dokumente, rekli su da je policija stigla ranije u napad i s većom vatrenom moći nego što je ranije prijavljeno. 


Nove informacije pokazuju da je Arredondo pokušao razgovarati s napadačem, pitajući ga može li ga čuti, kaže američki državnik iz Austina.


Policija je čekala da stigne glavni ključ kako bi se vrata učionice mogla otvoriti, iako nije utvrđeno da su vrata zaključana, a na raspolaganju su bili i alati koji su se mogli koristiti za njihovo razbijanje, javlja Texas Tribune.


Ranjena djeca mahnito zvala policiju i tražila pomoć


Napadača su na kraju ubili pripadnici taktičke jedinice američke granične patrole.


Tijekom napada djeca su mahnito zvala hitnu i policiju kako bi prijavili više žrtava iz vatrenog oružja. Zabrinuti roditelji pokušali su uletjeti i u školu, jer im je policija fizički spriječila ulazak.Teksaška policija nije javno komentirala posljednja izvješća.


Napad 18-godišnjaka – identificiranog kao Salvador Ramos – obnovio je nacionalne rasprave u SAD-u o propisima o oružju.


U ponedjeljak su roditelji žrtava i drugi članovi zajednice pozvali na ostavku Arredonda na sastanku školskog odbora.