NEDOZVOLJENE PORUKE

Razotkrivanje: Trump pritiskao američke suce da proglase izbore korumpiranima i ponište njegov poraz

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

"Ne očekujem da to činite", odgovorio mu je Trump "Samo kažite da su izbori korumpirani + ostalo prepustite meni i R.(republikanskim) kongresnicima", rekao je Trump. WASHINGTON – Bivši predsjednik Donald Trump pritiskao je dužnosnike američkog pravosuđa da ponište njegov izborni poraz i prijetio im otkazima ako ne postupe po njegovu zahtjevu, pokazuju dokumenti koje je objavila istraga u Kongresu.


Rukom pisane bilješke tadašnjeg zamjenika glavnog državnog odvjetnika Richard Donoghue, a koje je petak objavio Odbor za nadzor i reforme (glavni istražni odbor) Zastupničkog doma, otkrivaju očajničke pokušaje kojima je bivši predsjednik nastojao natjerati pravosuđe da poduzme korak bez presedana te intervenira u rezultate predsjedničkih izbora iz 2020.


Ministarstvo pravosuđa dopustilo je da pisane poruke budu predane istražiteljima u Kongresu što je dramatičan preokret Trumpove administracije koja je opetovano izbjegavala kongresnu istragu.
Poruke otkrivaju pojedinosti iz telefonskog poziva 27. prosinca u kojem Jeffrey Rosen, koji je nekoliko dana poslije imenovan za državnog odvjetnika, govori Trumpu “Shvatite da DOJ (ministarstvo pravosuđa) ne može + neće kao čarobnim štapićem + mijenjati ishod izbora”.


“Ne očekujem da to činite”, odgovorio mu je Trump “Samo kažite da su izbori korumpirani + ostalo prepustite meni i R.(republikanskim) kongresnicima”, rekao je Trump.


Preokret ministarstva pravosuđa olakšat će istražnom odboru da ispita ključne svjedoke i prikupi dokaze protiv Trumpa u sklopu istrage.