KATARINA PEOVIĆ

Radnička fronta nudi svoj Zakon o radu: Radni tjedan treba biti najviše 35 sati

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Peović je na događanju nazvanom "Naš svijet jedinstva, slobode i rada" ocijenila da su najavljene promjene Zakona o radu protiv radnika, a da Radnička fronta sa svojih 46 amandmana želi stvoriti "radnički ZOR".RIJEKA – Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u ponedjeljak je u Rijeci najavila da će ta politička stranka u utorak u Hrvatskom saboru predstaviti svoj prijedlog Zakona o radu (ZOR) koji je u interesu radnika.


Peović je na događanju nazvanom “Naš svijet jedinstva, slobode i rada” ocijenila da su najavljene promjene Zakona o radu protiv radnika, a da Radnička fronta sa svojih 46 amandmana želi stvoriti “radnički ZOR”.


Promjene se odnose na ograničenje rada na određeno vrijeme na jednu godinu, kao i zabranu prekida radnog odnosa na dva mjeseca i ponovno zapošljavanje radnika, jer se i to ocjenjuje kršenjem radnički prava, istaknula je Peović.
Nadalje, radnici bi trebali raditi kraće, do 35 sati tjedno, jer istraživanja pokazuju da radnici u Hrvatskoj rade i po 10 sati tjedno dulje nego oni u Nizozemskoj, rekla je.


Mora se onemogućiti trudnicama noćni rad, a agencijskim radnicima se trebaju prava izjednačiti s onima na standardnim ugovorima o radu.


“Agencijski, prekarni, platformni rad su oblici izrabljivanja radnika. Tražimo da svi imaju ugovor o radu, plaće i prava kao i oni sa standardnim ugovorima o radu”, naglasila je Peović.


Radnička fronta traži da se pooštre kazne za poslodavce koji krše Zakon o radu, da se osigura pravo na štrajk i zaštite sindikalni povjerenici.


Radnici koji rade prekovremeno, blagdanima, noću i u otežanim uvjetima rada moraju biti više plaćeni, i za to se moraju odrediti minimalni iznosi, navela je.


U sklopu programa Radničke fronte na Titovom trgu u Rijeci organizirano je radničko savjetovalište s besplatnim pravnim savjetima o problemima na radnom mjestu.


Nakon toga, upriličen je “antifašistički koncert” pulskog zbora Praksa i švedske glazbene skupine Motståndets Musik koji je pratilo dvadesetak posjetitelja. Na kraju programa je priređena “narodna kuhinja” za izvođače i publiku.


Manifestacija je organizirana povodom obilježavanja 1. svibnja – Praznika rada i 3. svibnja – Dana oslobođenja Rijeke. Kako navodi Radnička fronta, program je međunarodnog antiratnog, antifašističkog i radničkog karaktera.