akcija nadzora

PUPG kontrolirala brzinu na 48 lokacija: Evo rezultata i rekordera u obijesnoj vožnji

Šarlota Brnčić

Ilustracija (ne prikazuje osobe iz članka) / Foto Marijan Susenj/PIXSELL

Ilustracija (ne prikazuje osobe iz članka) / Foto Marijan Susenj/PIXSELL

Tijekom trajanja akcije kontrolirana su 238 vozila i evidentirano sveukupno 189 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozilaNa prometnicama u nadležnosti PU primorsko-goranske jučer je provedena 24-satna akcija nadzora brzine kretanja vozila. Akcija je provedena istovremeno na području cijele Republike Hrvatske, kao i u ostalim zemljama Europske unije, sukladno planu aktivnosti ROADPOL-ove Operativne akcije Brzina koja se ove godine održava od 19. do 25. travnja, ne samo s ciljem represivnog već i preventivnog djelovanja na sve vozače.


Na području PU primorsko-goranske akcija je provedena na ukupno 48 lokacija, a u provedbi akcije bio je uključen maksimalan broj djelatnika prometne policije koji su koristili sve raspoložive uređaje za nadzor brzine kretanja vozila. Tijekom trajanja akcije kontrolirana su 238 vozila i evidentirano sveukupno 189 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila, od kojih su 107 prekršaja evidentirali policijski službenici prometne policije, dok su ostala 82 prekršaja evidentirana tehničkim uređajima.


Rekorder akcije je evidentiran na autocesti Rijeka-Zagreb kod Vrbovskog, vijadukt Osojnik, laserskim uređajem u 15.22 sati kada se Audi, zagrebačkih registarskih oznaka, kretao brzinom od 168 km/h u smjeru Zagreba na mjestu gdje je ograničenje brzine 110 km/h.
Par minuta kasnije, na državnoj cesti kod Malinske na otoku Krku laserskim uređajem u 15.26 sati zabilježeno je i teretno vozilo marke Iveco, zagrebačkih registarskih oznaka, koje se brzinom od 107 km/h kretalo na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 km/h.


Za izdvojiti je 40-godišnjeg vozača motocikla iz Rijeke kojeg je policija u Istarskoj ulici zaustavila oko 11.45 sati zbog prekoračenja brzine u naselju. Uz to je utvrđeno da je prekršio određenu mu mjeru samoizolacije pa je uz odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, novčano sankcioniran i prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.


Iz policije naglašavaju kako brzina određuje težinu prometne nesreće te da čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda. Prevelika brzina glavni je uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. Inače, u Primorsko-goranskoj županiji prošle godine je u prometnim nesrećama, nažalost, smrtno stradala 21 osoba. Od početka ove godine je već osam osoba nastradalo, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada su tri osobe smrtno stradale, povećanje za 166 posto.