TKO POSLIJE MERKEL?

Prvi rezultati njemačkih izbora: Sve je izjednačeno, ali su SPD i Scholz bolji od očekivanja

Hina

Reuters

Reuters

"Mi smo ostvarili dobar rezultat na izborima i to je nalog birača za SPD", rekao je socijaldemokratski kancelarski kandidat Olaf Scholz.BERLIN – I nakon prvih rezultata na temelju prebrojanih glasova, demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) su izjednačene s blagim trendom u korist SPD-a, a obje stranke se smatraju pozvanima za sastavljanjem nove vlade.


“Mi smo ostvarili dobar rezultat na izborima i to je nalog birača za SPD”, rekao je socijaldemokratski kancelarski kandidat Olaf Scholz. On je izrazio zadovoljstvo što je SPD ostvario osjetno bolji rezultat od očekivanog i poboljšao svoje pozicije u usporedbi s prošlim izborima za 4,4 posto.


I kancelarski kandidat CDU/CSU-a Armin Laschet je usprkos uvjerljivom gubitku glasova u usporedbi s posljednjim izborima najavio sastavljanje vlade pod vodstvom demokršćana.
“Ja ću poduzeti sve da se ostvari vlada pod vodstvom Unije CDU/CSU”, rekao je Laschet i najavio kako teži koaliciji s liberalima i zelenima.


U rezultatima TV postaje ARD-a na temelju prvih prebrojanih glasova, Unija i SPD su gotovo izjednačeni: SPD ima 25,2 posto, a CDU/CSU 24,6 posto, što u kombinaciji s prognozama na temelju izlaznih anketa predstavlja trend u korist SPD-a.


U prognozama javnog servisa ZDF SPD je s 25,6 posto u blagom vodstvu ispred Unije s 24,4 posto.