NEZADOVOLJNI MJERAMA

Oko 2.000 prosvjednika protiv covid-potvrda pokušalo upasti u rumunjski parlament

Hina

Reuters

Reuters

Vladajuća koalicija centra i ljevice trenutačno pregovara o uvjetima za covid zdravstvenu potvrdu no nikakav zakon u tom smislu nije stavljen pred zastupnike.BUKUREŠT – Prosvjednici su u utorak pokušali nasilno ući u rumunjski parlament kako bi spriječili rumunjske zastupnike da izglasaju obvezne covid potvrde za radnike te blokirali promet i razbili nekoliko automobila u Bukureštu.


Interventna policija ostala je zatečena kada su stotine prosvjednika nahrupile na dvorišni ulaz prskajući automobile bojom zbog čega je osiguranje moralo blokirati ulaze.


Prosvjednici su zatim otišli i policija nije primijenila silu.
Vladajuća koalicija centra i ljevice trenutačno pregovara o uvjetima za covid zdravstvenu potvrdu no nikakav zakon u tom smislu nije stavljen pred zastupnike.


Nekih 2000 do 2500 ljudi okupilo se u utorak ujutro pred parlamentom, piše Reuters te dodaje da su nosili rumunjske zastave izvikujući “sloboda” u prosvjedu na poziv ultranacionalističke oporbene skupine Savez za ujedinjenje Rumunja (AUR).


U listopadu su rumunjski senatori tijesno odbacili zakon kojim su zahtijevane covid potvrde za medicinsko osoblje, zaposlenike u javnom sektoru i one u velikim privatnim tvrtkama, a ta je mjera trebala ljude motivirati da se cijepe.


Koalicijska vlada pregovara o novom zakonu kojim bi se većinu radnika obvezalo da pokažu potvrde da su se cijepili protiv koronavirusa, preboljeli covid ili su negativni na testu na covid i sada pokušava dogovoriti tko će plaćati testiranje i koliko dugo.


U Europskoj uniji Rumunjska zauzima predzadnje mjesto po procijepljenosti protiv covida, s oko 40 posto stanovništva dosad cijepljenog, a razlozi slabog odziva su nepovjerenje u državne institucije i manjkava edukacija o cjepivu.


U jeku četvrtog vala krajem listopada Rumunjska je bili u vrhu popisa umrlih od koronavirusa na milijun stanovnika.