Udruga Consorzio di Tutela del Pecorino Romano pregovara s kabinetom povjerenika EU-a za poljoprivredu Christophea Hansena i s uredom trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država Jamiesona Greera, kako bi objasnila jedinstvena svojstva Pecorina Romana.


“Sir je popularan u SAD-u već više od 140 godina, oko 40 posto izvoza odlazi upravo na američko tržište”, rekao je Gianni Maoddi, predsjednik udruge talijanskih proizvođača.




“Prepoznato je da naši proizvodi imaju posebne karakteristike, poput, primjerice, činjenice da se u SAD-u ne proizvode od ovčjeg mlijeka”, dodao je Maoddi.


To znači da ne narušavaju ravnotežu proizvodnje u SAD-u, naglasio je.


Kilogram Pecorino Romana trenutno u SAD-u stoji između 35 i 40 dolara, a cijena bi mu mogla naglo porasti ako važeća carina od 10 posto na uvoz iz EU-a bude od početka kolovoza podignuta na 30 posto, kao što je prošli vikend naznačio američki predsjednik Donald Trump.


Talijanske proizvođače trenutno najviše brine da bi kupci u američkoj prehrambenoj industriji, na koje otpada većina prodaje, mogli zaključiti da si ga više ne mogu priuštiti.


“(Pecorino) je sastojak (prehrambenih proizvoda – op. ur.) pa se analizira njegova stavka u troškovima. Kompanije bi mogle smanjiti potrošnju ili čak potražiti alternativne proizvode”, objašnjava Maoddi.


“To je još opasnija moguća posljedica najavljenih carina”, naglašava.