ODLUKA TRGOVAČKOG SUDA

Prodaja Uljanika ide na međunarodni natječaj: Država morala odbiti češku ponudu, evo zašto

Orjana Antešić

Foto SLAVEN BRANISLAV BABIĆ/PIXSELL

Foto SLAVEN BRANISLAV BABIĆ/PIXSELL

Epilog je to i za ponudu češkog investitora CE Industries koji je početkom studenog stavio na stol ponudu kojim je većinski udjel od 54,77 posto u Uljaniku 1856 bio voljan iskeširati 155 milijuna kunaNa Trgovačkom sudu u Pazinu upravo je odučeno da će se strateški partner novom pulskom brodogradilištu, Uljanik Brodogradnja 1856, tražiti putem međunarodnog tendera. Epilog je to i za ponudu češkog investitora CE Industries koji je početkom studenog stavio na stol ponudu kojim je većinski udjel od 54,77 posto u Uljaniku 1856 bio voljan iskeširati 155 milijuna kuna, van natječaja izravnom pogodbom. No, problem je što je Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju, u kojem država ima dominirajuću ulogu, još u srpnju prošle godine podržala procjenu prema kojoj taj većinski udjel vrijedi 50-ak milijuna kuna više, odnosno 208,3 milijuna kuna.


Predstavnik radnika Boris Cerovac, kao i direktor Uljanika 1856 Samir Hadžić, jučer su glasali protiv toga da prodaja pulskog brodogradilišta ide kroz javni poziv odnosno kako je već bilo odlučeno na Skupštini vjerovnika sredinom srpnja prošle godine, a za koju su, podsjetimo, tada i sami glasali.
Na prijedlog države, jučer je prihvaćeno da se predviđeni rokovi iz međunarodnog tendera skrate u odnosu na ono što je bilo planirano, tako da bi se rezultat prvog kruga prodaje znao sredinom ožujka, za vrijeme koje bi se svim zainteresiranim ulagačima osigurao postupak due diligence-a, nakon čega bi bili pozvani da predaju obvezujuće ponude.