PROBLEMI I INCIDENTI

Prijepori u vladajućoj koaliciji u Zagrebu: Grbin objasnio Gotovcu da nastavi suradnju s Možemo!

Tihana Tomičić

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zagrebački SDP je zbog planova na nacionalnoj političkoj sceni morao dignuti ručnu, i tako bi moglo ostati sve do novih parlamentarnih izbora jer Peđa Grbin pošto-poto želi na čelo velikog oporbenog saveza protiv HDZ-a i Andreja Plenkovića.ZAGREB – Skoro od prvog dana formiranja vlasti u Gradu Zagrebu, čiju većinu u Gradskoj skupštini čine Možemo! i SDP, iz Socijaldemokratske partije govore o tome da taj njihov sporazum o suradnji treba svako-toliko na reviziju, a otkako SDP u Zagrebu od kraja prošle godine vodi predsjednik Viktor Gotovac, najavljuje se da već postoje točke na kojima će se to revidiranje i izvršiti.


Osim kritika koje je SDP upućivao senior-partneru zbog problema s otpadom u glavnom gradu, tu su i neke ideološke razlike jer SDP inzistira da se vrati Trg maršala Tita, a i oko mjere roditelj-odgojitelj, na kojoj je gradonačelnik Tomislav Tomašević zasad izgubio pred Upravnim sudom, SDP je imao primjedbi. No, s druge strane, ta je koalicija SDP-u dosad već omogućila lijepe kadrovske pozicije pa je tako Joško Klisović predsjednik Gradske skupštine, Igor Rađenović direktor Gradskih groblja, Davor Vić Čistoće, imaju i dio funkcija u Zagrebačkom holdingu, itd.


Verbalni sukob


No, prije nekoliko tjedana Gotovac je opet zatražio revidiranje koalicijskog sporazuma, a onda se dogodio i najnoviji incident na samoj sjednici Gradske skupštine, kad je Teodor Celakoski (Možemo!) iz klupa doslovno opsovao SDP-ovu vijećnicu Dinu Vasić i poslao je »u tri …«, a sjednica je zbog toga odmah prekinuta. Celakoski se poslije na društvenim mrežama javno ispričao, dodajući da nije opsovao ženu, Dinu Vasić, nego zapravo Viktora Gotovca, što bi valjda trebalo značiti da psovka ima manju specifičnu težinu. Radilo se o amandmanima na donošenje Kodeksa ponašanja gradskih zastupnika, a amandman je bio usmjeren prema borbi protiv korupcije – njime bi se onemogućilo zastupnicima u Skupštini da članstvima u pojedinim radnim skupinama i savjetodavnim tijelima gradske uprave dobivaju određene naknade, te da ne dolazi do preklapanja predstavničke i izvršne vlasti. Verbalnom sukobu između Možemo! i SDP-a pridonio je i »možemovac« Damir Bakić koji je za cijeli Klub SDP-a kazao da su »dno dna« i da je užas kako se ponašaju, a na kraju je poentirao Most, čiji su zastupnici zaključili da su SDP-ovci samo »korisne budale« koje služe Možemo! u Zagrebu, ali da će zbog funkcija istrpjeti sve.
Čini se da je Most u pravu jer ni nakon ovog najnovijeg incidenta razvrgavanja koalicije, pa čak ni njezine revizije, zasad neće biti. Naime, kako nam je potvrdio predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, tema revizije koalicijskog ugovora neće biti na dnevnom redu, čak ni neslužbeno u razgovorima čelnika dviju stranaka, barem do jeseni.


– Mi jesmo za aktualizaciju sadržaja našeg sporazuma o suradnji, ali ta tema ostaje za jesen jer će najprije vodstvo naše stranke još s Možemo! razgovarati o suradnji na nacionalnoj razini, kaže Gotovac.


Dignuli ručnu


U prijevodu, predsjednik stranke Peđa Grbin, koji nema drugu alternativu nego za iduće izbore za Sabor pokušati okupiti veliku predizbornu koaliciju u kojoj bi uz SDP bili još i Možemo!, Puljkov Centar, GLAS, IDS i drugi s lijevog centra, jasno i glasno je rekao zagrebačkom SDP-u da se strpi i da se prvo moraju odraditi nacionalni razgovori, a ako oni ne uspiju, tek tada može doći do nove runde preispitivanja odnosa u samom Gradu Zagrebu. A ti pregovori moraju uspjeti da SDP ne doživi potpuni potop. Po njima, to pokazuju i ankete koje su SDP-ovci radili otkako im je strategiju i taktiku ponovo preuzeo poznati PR-ovac Alex Braun, s kojim će šire vodstvo stranke upravo sutra razgovarati u Zagrebu i gdje će se kaliti obrisi kampanje SDP-a za iduće izbore.


Da je gradski SDP morao reterirati u svojim prijeporima s Možemo! dokazuje i činjenica da na spomenutoj sjednici Gradske skupštine ovog tjedna SDP-ovci na kraju nisu željeli rušiti kvorum i dopustili su da se Kodeks izglasa bez njihovog amandmana, čak i nakon međusobnog psovanja, a baš zbog planova stranačkog vrha o suradnji sa zeleno-lijevom strankom na parlamentarnim izborima. Suština cijele priče jest u tome što bi, da je prošao SDP-ov amandman, zastupnici iz Možemo! ostali bez naknade za sudjelovanje u raznim radnim tijelima koja osniva gradonačelnik, čime im se kompenzira razlika u zastupničkoj naknadi koja je bitno smanjena u odnosu na raniji saziv Skupštine.


Zagrebački SDP je, eto, zbog planova na nacionalnoj političkoj sceni morao dignuti ručnu, i tako bi moglo ostati sve do novih parlamentarnih izbora jer Grbin pošto-poto želi na čelo velikog oporbenog saveza protiv HDZ-a i Andreja Plenkovića.