TUŽNA VIJEST

Preminuo Vinko Ribarić, riječki oftamolog i književnik

P. N.

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Iako je dio vremena živio u Rijeci i bio jednim od viđenijih javnih ličnosti Rijeke, smatrali ga riječkim oftamologom i književnikom, uvijek ga je vukao rodni Rab kojem se često rado vraćao.Jučer (24.4.2022.) u večernjim satima napustio nas je liječnik, oftamolog, književnik i dugogodišnji član Hrvatskog književnog društva dr. sc. Vinko Ribarić, priopćilo je Hrvatsko književno društvo.


Vinko Ribarić rođen je 21.8.1933. godine u Banjolu, na otoku Rabu. Osnovnu školu završio je u Rabu, a realnu gimnaziju u Senju. Diplomirao je 1959. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao 1968. i doktorirao 1971. na Medicinskom fakultetu u Rijeci.


Bavio se oftamologijom i autor je više od 200 znanstvenih radova objavljenih u domaćim i inozemnim stručnim časopisima.
Bavio se inovativnošću te je autorom 27 inovacija u području tehničkih instrumenata za prevencije bolesti oka, jedno od njih nosi naziv Signe de Ribaric (znak Ribarić), a sveukupno ima 8 patenata registriranih u patentnom zavodu.


Također je pisao poeziju te je autorom i suautorom više od 20 knjiga, a zalagao se i za očuvanje čakavštine na otoku Rabu te je osnivač Katedre čakavskog sabora Raba i nekoliko godina njegov predsjednik.


Bavio se i poviješću otoka Raba te je autorom nekoliko znamenitih knjiga među kojima se ističe „Rabljanin De Dominis – njegova kraljevska visost, prince Consorta Havaja“.


Također bavio se sportom, točnije tenisom te je bio nacionalni teinski sudac. Govorio je 5 svjetskih jezika.


Vinko Ribarić je bio dugogodišnji član Hrvatskog književnog društva u kojem je dugi niz godina radio na objavljivanju knjiga i sudjelovao na brojnih književnim i znanstvenim skupovima širom Hrvatske.


Iako je dio vremena živio u Rijeci i bio jednim od viđenijih javnih ličnosti Rijeke, smatrali ga riječkim oftamologom i književnikom, uvijek ga je vukao rodni Rab kojem se često rado vraćao.