HRVATSKI EUROPARLAMENTARAC

Predrag Matić predstavio tiskanu publikaciju „Budućnost Europe: Europska godina mladih“

Marija Pajtak

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

U projektu je sudjelovalo 10 škola iz cijele Hrvatske i 5 škola iz Njemačke koje su zajedno sa svojim hrvatskim vršnjacima radili na izradi rješenja za mlade u obliku jedinstvenog dokumenta koji je predstavljen u hotelu Sheraton.ZAGREB – Zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić u ponedjeljak je predstavio tiskanu publikaciju „Budućnost Europe: Europska godina mladih“, kao rezultat cjelogodišnjeg rada na projektu za srednjoškolce diljem Hrvatske povodom Europske godine mladih.
– Ovo je vrhunac naših projektnih aktivnosti, pogotovo jer su mladi iz Hrvatske izradili prijedloge rješenja za ključne probleme koji ih muči. Sada je vrijeme da ih poslušamo, istaknuo je Matić, koji je ujedno i član Odbora za kulturu i obrazovanje.


U projektu je sudjelovalo 10 škola iz cijele Hrvatske i 5 škola iz Njemačke koje su zajedno sa svojim hrvatskim vršnjacima radili na izradi rješenja za mlade u obliku jedinstvenog dokumenta koji je predstavljen u hotelu Sheraton.


Posebno je važno istaknuti da su autori predloženih rješenja upravo – mladi.
Teme kojima su se mladi bavili u publikaciji su upravo one koje su sami identificirali kao ključne, primjerice pitanje stambenih politika za mlade, obrazovnog sustava, politička participacija mladih… Svaku pojedinačnu temu mladi su detaljno istražili i izašli u lokalne zajednice kako bi dobili najbolji mogući uvid u sve probleme s kojima se njihovi vršnjaci u Hrvatskoj susreću. Tu se spominju problemi poput nedostatnih prostora za mlade, loše željezničke infrastrukture koja utječe na mogućnost bavljenja izvanškolskim aktivnostima i visoke cijene najamnina.
Zastupnik Matić ovim projektom želio je osigurati da mladi dobiju priliku identificirati probleme s kojima se suočavaju, ali i predložiti rješenja.
– Moja je iskrena želja bila da provedbom ovog projekta mladima uistinu damo glas i prostor za predstavljanje svoje vizije ključnih politika za mlade, kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji. Ovakav projekt je jedinstven u cijeloj Europi, a drago mi je da imamo i prve konkretne rezultate pa sam tako dobio informaciju od gradonačelnika Vukovara da podržava projekt koji je Gimnazija Vukovar osmislila i da će se krenuti i osiguranje prostora za mlade u Vukovaru. To je upravo ono što su mladi razvijali tijekom ovog projekta i veselim se posjetiti Centar za mlade Vukovar kada se on realizira u praksi, naglasio je Matić.


– Konačno smo dobili priliku da naše ideje budu u prvom planu, a ne da uvijek slušamo o tome što drugi misle da mi želimo ili trebamo.  Zahvalni smo zastupniku Matiću što je pokrenuo ovaj projekt, a drago mi je da nas je i danas pozvao na medijsku konferenciju, ali i sastanak s Predsjednikom Zoranom Milanovićem, i nadam se da će se barem dio ideja iz ove publikacije realizirati, rekao je  Marko Šeper, jedan od sudionika projekta i učenik Gimnazije Vukovar.


– Ponosni smo na sve što smo napravili tijekom projekta, posebice što smo dobile priliku vidjeti kako to sve funkcionira na europskoj razini pa smo čak na poziv zastupnika Matića išli u Strasbourg. Nadam se da će se hrvatska i europska javnost zainteresirati za ovaj projekt i da će se neke od naših ideja ostvariti, dodala je Nika Vujasić, također sudionica projekta iz Srednje škole Petrinja.
Publikaciju će učenici i učenice danas predstaviti i Predsjedniku Republike Hrvatske, a Matić se obvezao dostaviti istu na sve relevantne adrese u Hrvatskoj i Europi, posebice Europskom parlamentu i Europskoj komisiji.