PROVEDBA ZAKONA

Pravo na dio mirovine umrlog supružnika u Hrvatskoj ostvarilo preko 71.000 umirovljenika. Ovo je prosječan iznos

Jagoda Marić

snimila: Angela Maksimović

snimila: Angela Maksimović

Do kraja srpnja 71.031 korisnik mirovine dobio je u prosjeku uz svoju mirovinu i dodatnih 93,69 eura na ime dijela obiteljske mirovine, pa je prosječna mirovina onih koji su uz osobnu mirovinu ostvarili i dio obiteljske mirovine porasla na prosječnih 518 euraDo kraja srpnja ove godine 71.031 korisnik mirovine, odnosno umirovljenice, jer u 84 posto slučajeva riječ je o ženama, dobilo je u prosjeku uz svoju mirovinu i dodatnih 93,69 eura na ime dijela obiteljske mirovine.


Tako je prosječna mirovina onih koji su uz osobnu mirovinu ostvarili i dio obiteljske mirovine porasla na prosječnih 518 eura. Podaci su to koje smo dobili od saborskog zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvana Hrelje o tome kako zasad prolazi provođenje zakona po kojem su građani uz svoju mirovinu dobili pravo na dio obiteljske mirovine koja ostaje iza njihovog bračnog ili izvanbračnog partnera.


Time je mirovina onih građana koji imaju pravo i na dio obiteljske mirovine porasla i to bez redovitog usklađivanja gotovo za petinu.


Priznavanje prava
Zahtjev je, prema podacima što nam ih je dostavio Hrelja, podnijelo 135.607 građana, a Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje od je početka godine riješio 72 posto pristiglih zahtjeva, odnosno njih 97.695.


Na priznanje dijela obiteljske mirovine odnosi se 81.341 zahtjev, dok su preostali zahtjevi povezani s fazom koja prethodi tom procesu, odnosno riječ je o građanima kojima se prvo mora priznati pravo na starosnu ili obiteljsku mirovinu.


U nešto više od 71 tisuće slučajeva građani su dobili rješenje po kojem im pripada i dio obiteljske mirovine, u gotovo sedam i pol tisuća pokazalo se da je za podnositelje zahtjeva puno bolja opcija primati isključivo obiteljsku mirovinu, nego svoju mirovinu i dio obiteljske, a ostali riješeni zahtjevi odbačeni su jer građani nisu ispunjavali uvjete predviđene zakonom, primjerice nisu napunili 65 godina, nemaju pravo na obiteljsku mirovinu ili je njihova mirovina veća od praga koji je Vlada odredila, a to je 80 bodova aktualne vrijednosti mirovine što je trenutno nešto više od 868 eura.


Naravno, nisu svi oni koji su dobili pravo na dio osobne mirovine dobili 93,69 eura veću mirovinu, kod nekih je, ovisno o iznosu obiteljske mirovine, to povećanje veće, kod nekih manje.


Najviše su u prosjeku dobili umirovljenici s područja Zagreba 110 eura, a najmanje korisnici s područja Koprivničko-križevačke županije, 75 eura te korisnici s prebivalištem u inozemstvu, 64 eura. Dosad je najveća svota dijela obiteljske mirovine bila 380 eura.


I dalje premala


Kad je donesen zakon, HZMO je procjenjivao da će zahtjev za priznavanje dijela obiteljskih mirovina podnijeti 155 tisuća građana, a dosad podneseni zahtjevi upućuju da bi se ta procjena mogla ostvariti do kraja godine.


U istom paketu u kojemu je donesen zakon koji omogućuje primanje dijela obiteljskih mirovina uz vlastitu mirovinu Vlada je podigla za deset posto sve obiteljske mirovine, a visoka inflacija i rast plaća u ovoj su godini svim umirovljenicima povećali mirovine u travnju u redovitom postupku usklađivanja za 5,37 posto, a drugo povećanje slijedi u rujnu za razdoblje od srpnja i to bi moglo biti rekordno usklađivanje mirovina od oko osam posto.


Uz to u kolovozu je oko 90 tisuća građana dobilo za pet posto veće mirovine, što je provođenje Vladine odluke o ukidanju umanjenja od deset posto za posebne skupine umirovljenika i među njima je najviše, oko 63 tisuće, branitelja.


Za dodatnih pet posto te će mirovine rasti i u siječnju i time će se u potpunosti poništiti umanjenje mirovina od deset posto iz 2009. godine, što je bila jedna od protukriznih mjera Vlade Jadranke Kosor.


No, uz sve to prosječna mirovina u Hrvatskoj i dalje je i vjerojatno će tako biti i u sljedećoj godini ispod iznosa od 40 posto prosječne neto plaće trenutno zaposlenih.


Pravo ostvarilo i 256 građana starijih od 100 godina


Podaci što ih je dostavio Silvano Hrelja otkrivaju i to da je dio obiteljske mirovine dobilo i 256 građana starijih od 100 godina, a u prosjeku im je mirovina porasla za 104 eura; više od 90 godina života ima 3.194 korisnika dijela obiteljske mirovine, a prosječna dob svih umirovljenika koji su stekli pravo na dio obiteljske mirovine je 78 godina i jedan mjesec i veliku većinu, čak 84 posto, čine žene.