Gostovanje na HRT-u

Poznato je kad će Hrvatska dobiti kupljene zrakoplove. Banožić otkrio što sve ugovor s Francuzima podrazumijeva

P. N.

foto: Reuters

foto: Reuters

- Na taj način mi smo u pravilu završili priču s uvođenjem višenamjenskog borbenog aviona i podigli borbenu spremnost Hrvatske vojske, rekao je Banožić.Isporuku prvih vojnih zrakoplova koje je Hrvatska kupila od Francuske možemo očekivati koncem 2023. godine. Tako je ustvrdio ministar obrane Mario Banožić pri gostovanju na HRT-u. Hrvatskoj će najprije biti isporučena četiri zrakoplova Rafale. Još četiri zrakoplova trebala bi stići 2024., a posljednja četiri – 2025. godine.


– Na taj način mi smo u pravilu završili priču s uvođenjem višenamjenskog borbenog aviona i podigli borbenu spremnost Hrvatske vojske, rekao je Banožić.


Također, ministar obrane je dodao i ovo: “Osim samog zadržavanja borbene spremnosti koja postoji unutar hrvatskog raznog zrakoplovstva mi s višenamjenskim borbenim avionima 4. generacije kao što su Rafali, smo postali dio onih članica NATO-a i EU-a koji imaju borbenu sposobnost. To je u ovom trenutku za nas vrlo bitno jer smo treća mediteranska zemlja s Rafalima, uz Grčku i Francusku tu je i Hrvatska. Na taj način sudjelujemo u bitnom geostrateškom pozicioniranju, prije svega kad govorimo o mogućnostima odvraćanja.”
Cijena zrakoplova, ustvrdio je Banožić, onakva je kakva je komunicirana prvoga dana.


– Nakon uspješnog završenog procesa nabave cijena je 999.068.943 eura i to smo jasno komunicirali, Danas su se pojavili upiti vezani za onu razliku koja se pojavila na odluci koju je pročitao kolega ministar financija Zdravko Marić, a odnosila se prvenstveno na PDV koji se mora platiti na sve nove proizvode i usluge, ali je isto tako u klauzuli koja se odnosi na indeksaciju cijena koja se može pojaviti u određenom razdoblju. To je dio koji se odnosi konkretno na sam zahtjev ugovora koji imamo i to je nešto što je normalno s obzirom na vrijednost ugovora i na razdoblje. Uvijek imate moguću stopu inflacije ili nešto što će se bitno promijeniti i zato se na ovakav način planira, istaknuo je ministar obrane.


Osim isporuke 12 zrakoplova, ugovor s Francuzima podrazumijeva i reguliranu nabavu naoružanja, obuku pilota, izgradnju infrastrukture za smještaj zrakoplova te njihovo servisiranje.


– Ugovoru i cijeloj odluci Vlade prethodila je studija koju je izradila naša međuresorna skupina. Kroz tu studiju predviđeni su gotovo svi troškovi koje ćemo imati u 30 godina. S ovom cijenom kojom je definiran današnjim potpisivanjem tehničkog dogovora i tri ugovora s francuskim tvrtkama mi smo definirali i osnovne pakete naoružanja, ali i pričuvne dijelove i obučne pakete koji se odnose na zrakoplovne-tehničko osoblje, na naše letačko osoblje koje će imati svoju daljnju dinamiku temeljem toga ugovora na koji način će se pripremati za preuzimanje Rafalea, odnosno uvođenja u sustav Hrvatske vojske, istaknuo je Banožić.