ZAUSTAVLJENI

Požari kod Vodica pod kontrolom vatrogasaca: Čini se da su oba bila podmetnuta, policija pokrenula istragu

Hina, P. N.

Photo: Pixsell/PIXSELL

Photo: Pixsell/PIXSELL

Kazne za one koji podmeću požare, trenutno iznose samo 15.000 do 150.000 kuna.ZAGREB – Dva požara na Jadranskoj magistrali u blizini Vodica koja su se tijekom popodneva spojila u jedan nisu lokalizirana niti su još pod kontrolom vatrogasaca, ali objekti nisu ugroženi, doznaje se u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.


Većina vatrogasnih snaga koje su angažirane u Šibensko-kninskoj županiji su upravo na tom požarištu, a trenutačno je na terenu više od stotinu vatrogasaca.


U županiji još gori na području Podi kod šibenske Dubrave, no taj je požar pod nadzorom vatrogasaca.


Ptica u staklu
U gašenju požara na šibenskom području sudjelovala su četiri kanadera i tri Air Tractora,


Jedan od kanadera privremeno je bio onesposobljen jer mu je vidljivost smanjila ptica koja se zabila u vjetrobransko staklo, ali ponovno se vratio u gašenje, istaknuli su iz HVZ-a.


Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević za Novu TV istaknuo je kako je tijekom cijelog dana puhalo više različitih vjetrova te je i požar često mijenjao smjer pa su zbog toga morali zatvoriti prometnice jer nisu bile sigurna za vozače.


Svi objekti u maslinicima i poljima na tom prostoru su obranjeni, istaknuo je.


Kako se spušta mrak, kanaderi će uskoro napustiti požarište, a s obzirom na težinu i veličinu terena, vatrogasci će pješke morati ući na rubne dijelove požarišta i na terenu će biti do jutra.


Milošević je rekao kako je prema gruboj procijeni izgorjelo između 350 i 400 hektara u požarima kod magistrale, a u požaru kod Dubrave oko osam hektara.


Kanaderi u problemu


“Kad pričamo o kanaderima, imali su veliki problem prilikom uzimanja vode isključivo zbog neodgovornih ljudi koji su ometali rad svojim plovilima. Smatram da to nije u redu, mada smo mi sve preko pomorske policije učinili da se omogući uzimanje vode”, ističe Milošević.


Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za Dnevnik HRT-a izvijestio je kako požari dugo nisu bili pod kontrolom, gasilo se cijelo popodne, a sada je stanje puno bolje.


Zaustavljeno je širenje prema Jadriji, požar nije prešao Jadransku magistralu, a ono što je najbitnije, istaknuo je, nema ozlijeđenih vatrogasaca.


Tucaković kaže da su, prema dostupnim informacijama, po svemu sudeći požari podmetnuti, s obzirom na to da se radi na dva mjesta koja su udaljena 50-ak metara jedno od drugoga, to istražuje policija. Pozvao je sve da budu oprezni s vatrom, da svatko tko primijeti nekoga da se igra s vatrom, pali nešto ili se igra s otvorenim plamenom, da se to prijavi policiji ili vatrogascima.


“Svi zajedno se moramo potruditi i dati još više napora da do požara i ne dođe. Zaista, molim sve da budu na oprezu i da ne pale vatru”, rekao je.


Inače, kazne za one koji podmeću požare, trenutno iznose samo 15.000-150.000 kn.


Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je kako je zbog povoljnije situacije, otvorena cesta od Jadranske magistrale prema Srimi, dok je ostala zatvorena još jedino cesta D-27, tzv. benkovačka cesta prema Gaćelezima.


Požar između Bola i Murvice na Braču, koji je buknuo u utorak poslijepodne, lokaliziran je u predvečernjim satima, a tijekom noći na požarištu će dežurati skupina vatrogasaca, izvijestili su iz Županijskoga vatrogasnoga operativnog središta u Splitu.


Opožareno je oko tri hektara trave i niskog  raslinja, ali vatra nije prijetila kućama, rekli su vatrogasci.
Požar je gasilo 36 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila, a  iz zraka je pomagao helikopter Ministarstva obrane.