Školstvo

Povratak u školu: Ministrica Divjak objasnila tko u ponedjeljak mora natrag u školske klupe

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Svi učenici moraju sjesti u školske klupe. Učenici ne bi trebali ostati kod kuće, rezolutna je ministricaUčenici se i prije jeseni vraćaju u školske klupe, točnije to će morati učiniti u ponedjeljak. Epidemiolozi, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i premijer Andrej Plenković pozivaju da je djecu sigurno slati u školu.


Međutim, roditelji će morati nabaviti posebnu bilježnicu u koju će upisivati temperaturu djeteta. Ravnatelji, pak, moraju brinuti o pranju ruku djece, paziti da djeca ne sjede preblizu jedni drugima, ali i o preporuci o dvadesetoro djece u učionici.


Tada izuzetak, sada pravilo


Blaženka Divjak u Dnevniku Nove TV o novom povratku u školu rekla je da je prije dva tjedna bio potpuno drugačiji epidemiološki okvir.
“Tada je rečeno da je povratak u škole izuzetak, sada je povratak u škole pravilo i to je velika razlika. Kada govorim o struci, ne utječem na struku niti je to moj posao.


Ako liječnici epidemiolozi kažu da se može pod tim i tim uvjetima, onda trebamo slušati”, rekla je Divjak.


Dodala je da je kroz ova dva tjedna bilo više od četiri tisuće učenika u školama.


“Njihovi roditelji bi se teško bez toga vratili na posao, a oni su u školama bili uredno zbrinuti. To je bilo u redu.


Od ponedjeljka škole su otvorene za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Svi učenici trebaju biti u školama i mislim da je taj okvir jasan”, istaknula je Divjak.


Kako opravdati izostanak?


Oni koji ne budu u školi, morat će opravdati izostanak.


“Samo što je to opravdanje za izostanak sada nešto šire nego što je u situaciji kada nije bilo koronavirusa”, objasnila je.


Roditelje koji trebaju dodatne informacije poziva da porazgovaraju s liječnicima.


“Trebaju se posavjetovati sa svojim obiteljskim liječnikom, eventualno lokalnom epidemiološkom službom, tako da to bude u redu i da dijete može biti u školi.


Sada se dijete može uključiti, ne samo u ponedjeljak pa onda dva tjedna ne, kao što je bilo do sada nego i u utorak i bilo koji drugi dan, kao da je to redoviti sustav”, kazala je Divjak.


Svi moraju u klupe


Svi učenici moraju sjesti u školske klupe, rezolutna je Divjak.


“Govorimo o učenicima razredne nastave koji uče čitati i pisati. Možete samo zamisliti koliko se može napraviti u mjesec dana u smislu povratne informacije učenicima.


Provodili smo nastavu koja se temeljila na Nastavi na Trećem, gdje su roditelji odradili lavovski dio, ali i učitelji koji su bili u školama i imali dosta zahtjevan posao”, objasnila je Divjak.


Ne bi trebali ostati kod kuće


Ministrica kaže da učenici ne bi trebali ostati kod kuće.


“Ako će biti objektivnih razloga zbog kojih će učenici ostati kod kuće, trebaju razgovarati sa svojim obiteljskim liječnikom i sa stručnjacima.


No, treba poslati dijete u školu. Čuli ste – rekli su da je dijete jednako sigurno u školi kao što je sigurno i dalje, pogotovo kad je sve otvoreno”, dodala je Divjak.


O Čačićevoj isprici za kreveljenje


Ispriku Radimira Čačića za kreveljenje njoj iza leđa dok je davala izjavu vidjela je u medijima.


“Da se radi o sedmogodišnjaku, ja bih znala kako odgovoriti. S čovjekom od 70 godina, mislim da je to završena priča”, zaključila je.


Online upisi u srednje škole


O upisima u srednje škole kaže da je prošle godine školska godina završena 14. lipnja, sada je to 26. lipnja.


“Dvanaest dana sigurno da se ne može negdje sakriti ili uzeti, ali smo napravili jednu bitnu inovaciju, a to je da roditelj i učenik ne moraju dolaziti u školu, sve se može obaviti online i u tom smislu mislim da roditelji i učenici nemaju nekih posebnih zadaća.


Tog 25. srpnja mogu biti bilo gdje, bitno je da imaju pristup internetu, kao što je to sada zbog nastave na daljinu”, objasnila je Divjak.


Učitelji koji su u povjerenstvima za upise moraju doći u škole.


“To je relativno mali broj učitelja. Moramo dati priliku, ovaj postupak traje dugo jer imamo učenike s teškoćama, imate prijemne ispite za umjetničke škole i tako. Ima dosta stvari koje se moraju u tom razdoblju napraviti.”, kazala je.


Kako će se pisati državna matura?


Ministrica kaže da su sve velike odluke vezane uz državnu maturu već donesene.


“Sve je poznato. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje znanja i obrazovanja, koji je osnovan zato da bi provodio državnu maturu, s epidemiolozima mora usuglasiti treba li neke od tih mjera još popustiti.


Ja znam da su oni u kontaktu, a ono što je važno – poznati su svi datumi i svi uvjeti”, kazala je Divjak.


Povratak učenika viših razreda


Divjak smatra da postoji infrastrukturni problem za povratak učenika od petog do osmog razreda u školu.


“Vi imate uvjete da se mora poštivati određeni broj učenika u razredu i razmak među njima, kao i što se smije od prostora koristiti i u kojem obimu.


Ne možete vratiti neke od učenika u škole jer imate situaciju da u nekim školama bi se uvjeti mogli osigurati, u nekima ne.


Neke škole rade u jednoj, neke u dvije ili tri smjene”, kazala je.


Dodala je kako većina europskih država provodi nastavu ovako kao i mi.


!I nastava na daljinu ide dobro, kao i za srednjoškolce. Oni imaju drugačiji način virtualne učinionice i direktni kontakt s učiteljima i u tom smislu mislim da je to dobro rješenje.


Mi u srednje škole vraćamo one koji trebaju obaviti praksu, određene vježbe, popraviti ocjene i riješiti završne ispite”, zaključila je Divjak u Dnevniku Nove TV.