SVE JE VIŠE NEPOGODA

Poplave, oluje, tornado… Ekstremno vrijeme diljem Europe definitivno je posljedica klimatskih promjena

P. N.

Reuters

Reuters

"Ovo je općenito rečeno posljedica klimatskih promjena, to je jedna od klimatskih pojavnosti. No da bi se neka konkretna situacija povezala s klimatskim promjenama, treba se provesti studija nakon nekog vremena”, rekla je Mazzocco Drvar, spomenuvši i slučaj smrtonosnog tornada u Češkoj.Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, gostovala je u Dnevniku N1 Televizije.


Ljetna nevremena svi poznajemo, no ovako strašna nevremena kakva se događaju u Europi i kod nas znatno su jača nego ona na kakva smo do sada navikli, rekla je Dunja Mazzocco Drvar.


“Ovakve ekstremne prilike karakteristična su za ljeto, no ne ovako velikih razmjera kakva sada imamo.
Ovo je općenito rečeno posljedica klimatskih promjena, to je jedna od klimatskih pojavnosti. No da bi se neka konkretna situacija povezala s klimatskim promjenama, treba se provesti studija nakon nekog vremena”, rekla je Mazzocco Drvar, spomenuvši i slučaj smrtonosnog tornada u Češkoj.


Neke situacije vezane za klimatske promjene podrazumijevaju i hladno vrijeme, dodala je.


“Ekstremno hladno vrijeme u travnju i svibnju u Europi dokazano su posljedice klimatskih promjena. Snijeg u SAD-u u travnju također je vezan uz klimatske promjene”, kazala je Dunja Mazzocco Drvar.


EK ima ambiciozan plan vezan za klimatske promjene, uvodi se novi zakon, smanjenje stakleničkih plinova za 55 posto do 2030.


“Niz mjera je donesen u novom zakonskom paketu, no o njima će se još razgovarati. Pregovori će sada trajati mjeseci, a a zemlje će dogovarati kako će se svaka pojedinačno uključiti u to.


Kada govorimo o 16.7 posto smanjenja u HR, govorimo o energetski intenzivnim industrijama – Petrokemija, industrija stakla, naftna industrija… Oni će biti pogođeni jer će morati velik dio emisijskih jedinica plaćati.


Treba reći da je u tom paketu Hrvatska kao siromašnija zemlja neće sudjelovati sa 55 posto smanjenja do 2030. Moramo izračunati svoje brojke i one će vjerojatno biti dosta manje od 55 posto”, rekla je Mazzocco Drvar.


Potpore su velike, ali nedovoljne s obzirom na ono što se stavlja pred nas, navodi ona.


“Osim EU novca moramo aktivirati i hrvatski novac, ali i privatni kapital. Mnogi se boje da će teret podnijeti najsiromašniji građani. Skuplje grijanje, prijevoz, hrana… Tranzicija je skupa, ali ćemo dati sve od sebe da teret ne podnose samo građani.


EK će se ubuduće više baviti i socijalnom temeatikom, povećavat će se energetska efikasnost domova, pa cijena energenata neće biti toliko visoka”, kazala je Dunja Mazzocco Drvar.