Prosvjedi

Poljaci ustali za slobodu medija: “Ovo je za budućnost naše demokracije”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Novi zakon o medijima potaknuo je šire strahove od napada na medijske slobode koji su u porastu otkako je državna naftna tvrtka preuzela izdavača regionalnih novinaProsvjednici koji su se okupili u nekoliko poljskih gradova u nedjelju pozvali su poljskog predsjednika Andrzeja Dudu da uloži veto na zakon o medijima za koji oni i drugi kritičari tvrde da ograničava medijske slobode u najvećoj istočnoj državi članici EU-a.


Zakon, koji je neočekivano brzo prošao kroz parlament u petak, postrožava pravila o stranom vlasništvu medija, što će posebice utjecati na nastavak rada kanala TVN24 koji je pod vlasništvom američke medijske kompanije Discovery Inc.

Prijedlog zakona, koji predsjednik Duda još uvijek treba potpisati, pogoršao je odnose između Poljske i Sjedinjenih Država.


Situacija je potaknula šire strahove od napada na medijske slobode koji su u porastu otkako je prošle godine državna naftna tvrtka PKN Orlen rekla da preuzima izdavača regionalnih novina u njemačkom vlasništvu.“U ovom trenutku govorimo o TVN-u, ali nije riječ samo o TVN-u”, rekao je zastupnik Bogdan Klich, član najveće oporbene stranke Građanska platforma, okupljenima u Krakowu.


“Riječ je o budućnosti slobode govora u Poljskoj, o budućnosti naše demokracije.”


Policija je priopćila da je oko 800 ljudi sudjelovalo u prosvjedu u južnom gradu, dok organizatori navode brojku od 5000 do 8000.Slike s Klichovog Twitter profila prikazuju demonstrante kako mašu plakatima sa sloganima uključujući “Slobodni ljudi, slobodni mediji” i “Poljska za sve”.


Peticija za potporu TVN24 prikupila je više od 800.000 potpisa, navodi TVN.


Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) dugo je govorila da strane medijske skupine imaju preveliku moć u zemlji i iskrivljuju javnu raspravu.


Kritičari tvrde da su potezi protiv stranih medijskih skupina dio sve autoritarnijeg programa koji je doveo Varšavu u sukob s Bruxellesom oko LGBT+ prava i reformi pravosuđa.