Priopćenje policije

Policija utvrdila 26 prekršaja i sankcionirala osam osoba koje su prosvjedovale pred školom u Krapinskim Toplicama. Plenković: “Treba ih sankcionirati!”

Šarlota Brnčić

foto: Luka Stanzl/PIXSELL

foto: Luka Stanzl/PIXSELL

S obzirom da se okupljanje događalo u blizini odgojno-obrazovne ustanove, odnosno Osnovne škole Krapinske Toplice, policijski službenici izuzetno su obazrivo postupali prema okupljenim osobama, prvenstveno pazeći na dobrobit djece, odnosno učenika kako ih ne bi izlagali stresnim situacijama.Policijska uprava krapinsko-zagorska oglasila se detaljnim priopćenjem vezano uz događanja u Krapinskim Toplicama, posebice vezano uz prekršaje i sankcioniranje pojedinih osoba.


– Posljednjih nekoliko dana ispred škole u Krapinskim Toplicama, okupljalo se nekoliko osoba suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju, zbog čega je policija bila nazočna na navedenoj lokaciji. S obzirom da je okupljanje u blizini školskih objekata u suprotnosti s odredbama Zakona o javnom okupljanju, policijski službenici su, sukladno članku 54. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, u tim slučajevima okupljenim osobama izdavali naredbu o razilasku, odnosno o napuštanju platoa škole, nakon čega bi se okupljene osobe i udaljile izvan zone škole.


S obzirom da se okupljanje događalo u blizini odgojno-obrazovne ustanove, odnosno Osnovne škole Krapinske Toplice, policijski službenici izuzetno su obazrivo postupali prema okupljenim osobama, prvenstveno pazeći na dobrobit djece, odnosno učenika kako ih ne bi izlagali stresnim situacijama.


Plenković: Ove koji upadaju u škole treba sankcioniratiNemio slučaj u Krapinskim toplicama nakon aktualnog sata u Saboru komentirao je oi premijer Andrej Plenković.


– Ove koji upadaju u škole treba sankcionirati, to je prekršaj i takva praksa je nedopustiva. Nije mi jasno takvo iritantno ponašanje ljudi. Mi smo bili jako mekani i fleksibilni u restriktivnim mjerama, a ovi koji rade cirkus neka vide kako je vani. Nemaju argument za ovo što rade, rekao je premijer Plenković.


Plenkoviću, kako je kazao, “nije jasno da neki i dalje ne vjeruju u covid”.


– Covid-potvrde postaju obavezne za zdravstvene djelatnike, a oni koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid, morat će se testirati na tjednoj bazi. Na trošak države. No ne dovijeka. Nećemo dugo plaćati testiranja. To je besmisleno, rekao je Plenković.

Upravo iz tog razloga policijski su službenici snimali i fotografirali okupljanje te su se i na taj način utvrđivale sve relevantne okolnosti, a koje su policiji potrebne za utvrđivanje mogućeg protupravnog ponašanja, stoji u policijskom priopćenju.


Istaknuli su kako je do sada provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno 26 prekršaja te je sankcionirano osam osoba.


Policija je utvrdila počinjenje slijedećih prekršaja:


– jedan prekršaj po čl.6. Zakona protiv javnog reda i mira (narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem),


– pet prekršaja iz 7. i čl. 11. Zakona o javnom okupljanju (neprijavljeno javno okupljanje na mjestu gdje je to zabranjeno – školska ustanova),


– sedam prekršaja po čl.47. st.2. t.9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (nenošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru) i


– 13 prekršaja iz čl.16. Zakona o osobnoj iskaznici (odbijanje davanja osobne iskaznice na uvid, na traženje službene osobe).


Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske i nadalje provode kriminalističko istraživanje, a radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezano uz okupljanje osoba. Ukoliko se utvrde elementi protupravnih ponašanja bilo koje osobe, odnosno sudionika okupljanja, policija će podnijeti prijave nadležnim tijelima.


Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su roditelji jednog djeteta počinili prekršaje iz Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o čemu je, s obzirom da dijete nije prekršajno odgovorno, policija dopisom obavijestila nadležni Centar za socijalnu skrb.


Za sigurnost školskih ustanova odgovorni su osnivači škola, odnosno jedinice lokalne samouprave te jedinica područne (regionalne) samouprave, dok policijski službenici na svaku dojavu roditelja, nastavnika, ravnatelja, odnosno odgovornih osoba škole dolaze na mjesto događaja radi provođenja mjera i radnji iz svoje nadležnosti.


Imajući na umu dobrobit djece, policijski službenici kontinuirano su u kontaktu sa školama, ali i sa svim ostalim relevantnim institucijama kako bi se sve mjere i radnje provodile u cilju zaštite djece.