KAMERE SVE SNIMILE

VIDEO Adventski vijenac planuo u sekundi u stanu kod Zagreba: ‘Imao sam što vidjeti, u kuhinji je sve bilo crno’

S.M.

Pitali smo vatrogasce na što pripaziti, a najvažnije upozorenje glasi: lampice, svjećice i adventski vijenci se ne ostavljaju bez nadzora!Adventski vijenac koji se obično stavlja na blagovaonski stol ponekad, vjerovali ili ne, može biti i opasan.


Upravo je jedan takav vijenac umalo bio koban za Alberta Bertu iz Sesvetskog Kraljevca. Nakon što je zapalio prvu adventsku svijeću, čitav mu se vijenac zapalio i izazvao manji požar koji je srećom prošao bez ljudskih žrtava.


Njegova priča krenula je po paljenju prve adventske svijeće. Nakon što ju je upalio, gledao je televiziju i uskoro otišao u spavaću sobu.
“Izlazim iz spavaće sobe, a u dnevnom boravku vidim dim. U kuhinji je sve crno”, kaže o nemilom događaju Berta.


U stanu je instalirao kamere jer ga, kako kaže, često nema kući pa mu služi kao nadzor. Upravo je na snimkama koje možete pogledati u nastavku, vidio što se točno dogodilo.


Komentirao je i da je sreća što prozor nije bio otvoren jer bi u tom slučaju vatra krenula još jače zbog dotoka zraka. Srećom, zbog manjka zraka vatra se ugasila.


“Tijekom slijedećeg preuređenja instalirati ću sve moguće dojave; za vatru, plin, ugljični dioksid, vodu…”, zaključuje Albert Berta koji je svoju priču podijelio u jednoj Facebook grupi kako bi upozorio ostale na opasnosti koje potencijalno skriva adventski vijenac te slični ukrasi uz koje se pale svijeće.


Komentar na temu dao nam je inženjer Nikola Rnjak, vatrogasni časnik I. klase i predsjednik Vatrogasne zajednice Dugo Selo.


U uvodnom nam je djelu objasnio da je veliki dio požara, eksplozija i nesreća (promet i svakodnevni život) čije posljedice nakon toga moraju sanirati vatrogasci, obično posljedica ljudske pogreške, nemara ili nepažnje. Riječ je o događajima koji se mogu pravovremeno spriječiti povećanjem pozornosti i prevencijom.


“U vrijeme božićnih i novogodišnjeg razdoblja, potrebno je voditi računa da se lampice, svjećice i adventski vijenci ne ostavljaju bez nadzora. Svakako bi trebalo izbjegavati upotrebu neispravne električne opreme da ne bi došlo da kratkog spoja, pregrijavanja, strujnog udara i požara.


Važno je voditi računa o potrebnim udaljenostima kod upotrebe svijeća i razne pirotehnike jer su sva ukrasna dekoracija i borovi vrlo gorivi i zapaljivi materijal”, kaže Rnjak.


Potreban je dodatni oprez


Dodaje da se implementacijom preventivnih mjera sprječavaju nesreće, čuva imovinu i, u konačnici, spašavaju ljudski životi.


Pitamo  jesu li u vrijeme blagdana češće intervencije zbog požara uzrokovanih dekoracijama, ali kaže da većina ljudi pazi na to da takve stvari ne ostavlja bez nadzora, upravo zato što znaju kakve štete mogu nastati.


“Što se svijeća tiče, tu imamo otvoreni plamen i brzo može doći do požara ako se blizu svijeće nalazi još nekakav predmet koji se može zagrijati i zahvatiti plamenom ili ako dođe do pada svijeće/vijenca na tepih.


Glede ostalih ukrasa koji se spajaju u struju i tu može doći do požara zbog loše kvalitete pa može doći do prevelike zagrijanosti žica i do zapaljenja istih, kao i adaptera koji se uključuje u utičnicu. Još ako se nalaze na boru ili na nekakvih zapaljivim predmetima… brzo može doći do požara“, kaže Rnjak.


Objašnjava nam da najčešće gore predmeti koji se nalaze neposredno blizu takvih ukrasa ili ono na čemu su ti ukrasi smješteni, poput bora, stolnjaka, zavjesa, kauča i slično.


Što napraviti u situaciji kada dođe do požara?


“U slučaju da dođe do požara otvorenog plamena, potrebno je pokušati ugasiti taj požar (samo ako je u početnoj fazi) vodom ili vatrogasnim aparatom i obavezno pozvati vatrogasce. U slučaju da dođe do pojave dima kod ukrasa koji se ukapčaju u struju, odmah ih treba iskopčati iz struje i ukloniti na sigurno da zbog zagrijanosti ne zapale ostale predmete”, objašnjava Rnjak.


Savjetuje da se svijeća nikad ne ostavlja bez nadzora, niti u jednom trenu, a kod ukrasa koji su na struju napominje da ih je potrebno iskapčati prije odlaska na spavanje ili napuštanja doma jer, kako kaže – u svega par minuta može doći do velikog požara.


__


Snimke ustupio: Albert Berta