PROBLEM IZBORNOG ZAKONA

Plenković stigao u BiH u ozračju napetosti: Danas je u Sarajevu najavljen i provjed

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Hrvatski premijer će tijekom dana posjetiti Čitluk, a u Čapljini će obići obnovljenu tvornicu keksa i vafla Lasta iz Čapljine. Predviđen je i posjet Stocu i Ravnome.MOSTAR – Susretom s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Petrom Palićem, hrvatski premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković započeo je u ponedjeljak posjet BiH tijekom kojeg će razgovarati sa čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, u jeku povećanih napetosti zbog najave nametanja izmjena Izbornoga zakona.


Premijera Plenkovića biskup Palić dočekao je ispred biskupskog Ordinarijata u Mostaru, a nakon toga su razgovarala dva izaslanstva. S biskupom Palićem i drugim svećenicima iz Hercegovine bio je i Zadarski nadbiskup Želimir Puljić.


Nakon toga premijer Plenković, u čijem je izaslanstvu više ministara i dužnosnika iz RH, susreo se s Draganom Čovićem u središnjici HDZ-a BiH.
Ovaj susret dolazi u vrijeme velikih napetosti u BiH koje su izazvale bošnjačke stranke, razni uglednici i aktivisti, protiveći se odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona kojim bi se spriječila mogućnost preglasavanja Hrvata.


Pri tome su upućivane prijetnje izazivanjem kaosa, nasilja i rata.


Za ponedjeljak navečer najavljen je i prosvjed ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Sarajevu.


Dio medija i javnosti u Sarajevu povezuje Schmidtove poteze s lobiranjem iz Zagreba i premijera Plenkovića.


Hrvatski premijer će tijekom dana posjetiti Čitluk, a u Čapljini će obići obnovljenu tvornicu keksa i vafla Lasta iz Čapljine. Predviđen je i posjet Stocu i Ravnome.


Uz premijera u izaslanstvu su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar branitelja Tomo Medved, mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.