SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Smanjujemo udar na građane, niti jedna jedinica lokalne samouprave neće morati dizati cijenu vode’

P. N.

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Osvrnuo se i na objavu podataka o rast BDP-a u trećem tromjesečju od 5,2 posto. “To je među najvećim postocima među zemljama EU. Sigurni smo da će doprinos i četvrtog kvartala biti solidan”, rekao je PlenkovićPočela je sjednica vlade na čijem su dnevnom redu prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovini kojima se regulira pitanje rada nedjeljom i cijena satnice toga rada te prijedlog dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojom će se omogućiti financiranje, odnosno sufinanciranje, prehrane za sve učenike osnovnih škola, sredstvima iz državnog proračuna, javlja Televizija N1.


Na početku je podsjetio na podršku ulasku Hrvatske u Schengen koju je austrijski kancelar izrazio prilikom posjeta prošloga tjedna.


“Stvaraju se preduvjeti da Hrvatska 1. siječnja uđe u dvije dublje integracije – i u Schengen i u eurozonu”, ocijenio je predsjednik Vlade.
Osvrnuo se i na objavu podataka o rast BDP-a u trećem tromjesečju od 5,2 posto.


“To je među najvećim postocima među zemljama EU. Sigurni smo da će doprinos i četvrtog kvartala biti solidan”, rekao je Plenković te potom čestitao ministru Primorcu na usvajanju njegovog prvog proračuna.


Zahvalio se i ministrima Tomi Medvedu i Ivanu Paladini na organizaciji posjeta Banovini.


“Zadovoljni smo nekonstrukcijskom obnovom i svjesni smo da su nužna ubrzanja kod izgradnje zamjenskih kuća”, kazao je.


“Danas na Vladi imamo niz važnih zakonskih prijedloga”, najavio je Plenković pa dodao da će jedan od takvih prijedloga biti odgoda primjene Uredbe za korištenje voda, čime će se omogućiti svim lokalnim jedinicama da nema potrebe za dizanjem cijena vode, osobito u velikih gradovima kao što su Zagreb i Split.


“To je sve na tragu politike da držimo udar na građane na minimalnoj razini”, kazao je.


Posebno se dotaknuo i na dva međusobno povezana zakona – Zakon o radu i Zakon o trgovini.


“Nakon javnog savjetovanja, zakon upućujemo u prvo čitanje u Sabor. Želimo reguliranjem rada nedjeljom omogućiti radnicima da mogu nedjelju provesti sa svojim najmilijima, obiteljima. Uzeli smo u obzir niz elemenata i model koji se predlaže je baziran na nekim sličnim modelima u drugim zemljama, ali primjeren Hrvatskoj s obzirom da smo zemlja koja je izrazito vezana i za usluge, osobito za turizam. Napravljen je model od 16 radnih nedjelja. Na taj način radimo dobar balans i mogućnost da se s ovakvim reguliranjem učini nedjelja danom za obitelj i okupljanje, a istovremeno i da one trgovine koje su u sezoni ili u velikim gradovima mogu rasporediti svoje vrijeme. Povećavamo i iznos cijene rada nedjeljom za 50 posto. To je bit i sukus ovih prijedloga”, rekao je pa najavio i drugi krug izmjena Zakona o radu.