PREMIJER O EKONOMIJI

Plenković: “Rast hrvatskog BDP-a od 15,8 posto je tri puta veći od prosjeka svih članica Europske unije”

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Kad sve zbrojimo, možemo reći da se ekonomija munjevito oporavila. Bit ćemo sigurni među prve tri članice EU-a po rastu BDP-a u 2021. godini”, kazao je Andrej Plenković.Premijer Andrej Plenković i nekoliko ministara održali su u Banskim dvorima press konferenciju u povodu objave vijesti o rastu BDP-a od 15,8 posto, javlja Televizija N1.


“Taj rast znači da je ovo daleko najbrža stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu među 21. članicom EU-a za koje zasad znamo detalje. Rast u Hrvatskoj je tri puta veći nego što je to prosjek članica Europske unije. Kada gledamo, u prvih deset mjeseci imamo 10,7 posto rasta BDP-a. Imamo najveći rast ikada, otkad je Hrvatske. To pokazuje zaista brz, snažan i izrazito kvalitetan i, ja bih rekao, sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva.”, rekao je Plenković.


“Doprinos ovom rastu očekivano je dao izvoz roba i usluga, a to se najviše odnosi na turističku sezonu. Kad sve zbrojimo, možemo reći da se ekonomija munjevito oporavila. Bit ćemo sigurni među prve tri članice EU-a po rastu BDP-a u 2021. godini”, kazao je Plenković te dodao:
“To je zajednički napor Vlade, poduzetnika i građana. Ako se ovako nastavi, i četvrti kvartal će biti razlog da se vidimo ponovno za koji mjesec i da u cijelosti ocijenimo uspjeh”.


Odgovarajući na novinarska pitanja, Plenković je rekao da će odbiti inicijativu oporbe za nepovjerenje glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek. Vladajuća većina će u Saboru podržati Izvješće glavne državne odvjetnice za 2020. godinu.


Ostavku ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića komentirao je tek kratko: “Primili smo na znanje tu informaciju”.


Plenković se osvrnuo i na kritike da je novac s kojim će se kupiti borbeni zrakoplovi Rafalei trebao biti potrošen na bitnije stvari, prvenstveno zdravstveni sustav.


“Zdravstveni sustav funkcionira, nikad ga korona nije dovela na rub funkcionalnosti. Kod nas su zdravstvene usluge dostupne i u usproedbi s nekim drugim sustavima gotovo pa besplatne. Generalni komentar ‘mogli smo dati pare na nešto drugo’ – dajemo”, kazao je.


Komentirao je i rast cijene za francuske Rafale. Predsjednik Zoran Milanović rekao je da je porast cijene – skandal.


“PDV na nešto što je rabljeno se ne plaća, plaća se na komercijalni dio, ali to država plaća sama cijeni. Što se tiče indeksacije cijena, to je sve bilo iskomunicirano, ali ljudi to ne žele čuti. 111 milijuna kuna odlazi na PDV. Kad je ovaj to rekao? Ne znam… Ako je jučer bio sretan, a danas je skandal, što je čekao da Macron odleti pa da reagira? Malo mi je to smiješno”, komentirao je Plenković. Naglasio je da je “cijena za Rafalee fantastična za proizvod koji dobivamo”.


“Nemam pojma da ima pressicu niti me briga što priča. Smiješno je da se javlja nakon sastanka i nešto grinta. Trebao bi biti sretan”, rekao je o Milanoviću.