DOMOVINSKI POKRET

Penava: “Jedina alternativa za Hrvatsku je energetska i svaka druga neovisnost i samodostatnost”

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Istaknuo je kako je za cijelu proteklu godinu Vukovar izdvojio dva milijuna kuna po ugovoru za javnu nabavu, a po novim cijenama samo ove godine za opskrbu električnom energijom morat će izdvojiti 6,8 milijuna kuna.VUKOVAR – Gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava rekao je u ponedjeljak kako Hrvatska nema druge alternative osim energetske i svake druge neovisnosti i samodostatnosti.


Nakon sastanka s vukovarskim obrtnicima Penava je rekao da je grad Vukovar netom nakon završenog postupka javne nabave za opskrbu električnom energijom dobio samo jednu ponudu, i to Hrvatske elektroprivrede, koja je 328 posto veća u odnosu prema prošloj godini. Istaknuo je kako je za cijelu proteklu godinu Vukovar izdvojio dva milijuna kuna po ugovoru za javnu nabavu, a po novim cijenama samo ove godine za opskrbu električnom energijom morat će izdvojiti 6,8 milijuna kuna, to jest 4,7 milijuna više.


Dodao je da je PDV koji je Grad uplatio prošle godine u državni proračun iznosio 260 tisuća kuna, a novi PDV iznosit će 611 tisuća, ili 351 tisuću kuna više, koliko Vukovar, u ovoj krizi, treba uplatiti u državni proračun.
“Vlada se o ovom pitanju ponaša jako neodgovorno i maliciozno u kontekstu gospodarstvenika i mogu reći da ovdje nitko ne lovi u mutnom, nego gleda kako preživjeti, te da porast cijena od tri ili četiri puta nije nešto što je premostivo i što može bilo tko od nas ponaosob podnijeti”, ocijenio je Penava.


Istaknuo je da je jedina alternativa za Hrvatsku energetska i svaka druga neovisnost i samodostatnost.


Predsjednik vukovarskog Udruženja obrtnika Dražen Zovko upozorio je da su vukovarski obrtnici ostavljeni na milost i nemilost HEP-u.


Hrvatska obrtnička komora na tragu toga potpisala je ugovor s HEP-om, ali je poskupljenje struje za gospodarstvo puno veće od onoga za građanstvo, istaknuo je, dodajući da su predsjednik Vlade i ministar najavili poskupljenje od 9,6 posto za građanstvo, što smatra prihvatljivim, a obrtnici su, rekao je, ostavljeni u nemilost HEP-a.


Zovko zato od Vlade traži da se poduzetnicima i obrtnicima osigura jeftinija struja od one za kućanstva jer zapošljavaju i stvaraju dodanu vrijednost, ili pak da se i cijena struje zamrzne na šest mjeseci ili godinu dana na njima prihvatljiv iznos.