ZLATA HRVOJ ŠIPEK

Oglasila se i glavna državna odvjetnica: “Neću komentirati predsjednika i premijera, ne podliježem pritisku pojedinaca i medija”

P. N.

foto: Patrik Macek/PIXSELL

foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odgovornost za izrečene izjave je na osobama koje ih govore i koje bi pritom trebale biti svjesne ustavne definicije i položaja državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.  Nakon izjava predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića, koji su jedan drugog danas optužili za pozivanje DORH-a i pritiske na ovu instituciju, čija bi nezavisnost trebala biti neupitna, priopćenjem se oglasio i DORH.


“Kao i dosad, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske neće komentirati izjave niti Predsjednika Republike Hrvatske ni predsjednika Vlade Republike Hrvatske.


Uz naglasak na definiciju i položaj državnog odvjetništva prema Ustavu Republike Hrvatske i Zakonu o državnom odvjetništvu, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske u donošenju odluka ne podliježe pritisku izjava pojedinaca i medija već odluke donosi isključivo na temelju činjenica utvrđenih u zakonom propisanom postupku.
Odgovornost za izrečene izjave je na osobama koje ih govore i koje bi pritom trebale biti svjesne ustavne definicije i položaja državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.


U odnosu na postupanje u određenom predmetu, naglašavamo kako je sama podnositeljica kaznene prijave izvijestila javnost o podnošenju kaznene prijave protiv više osoba i o dopuni navedene prijave te o činjenici da nadležno državno odvjetništvo poduzima zakonom propisane radnje provjere navoda iz te kaznene prijave”, navodi se u priopćenju DORH-a.