VELIKA PROMJENA

Od danas policija više ne prima gotovinu: Evo koliko je kazni naplaćeno POS uređajima

P. N.

Ilustracija / S. DRECHSLER

Ilustracija / S. DRECHSLER

Ministarstvo je nabavilo 600 POS uređaja koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj.

Plaćanje kazne za prometni prekršaj na ruke policijskom službeniku otišlo u povijest. Naime, od danas se naplata kazni za prekršaje počinjene u prometu ne mogu se platiti gotovinom već putem POS uređaja.


“Do 15 sati naplaćeno 134 transakcija vrijednih 81.200,50 kuna”, odgovorili su za RTL iz MUP-a. Dakle radi se o svim kaznama iz djelokruga rada policije, ne samo cestovnom prometu.


Podsjetimo, Ministarstvo je nabavilo 600 POS uređaja koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj. POS uređaje će imati policijske ophodnje, motociklisti, ophodni brodovi ali i međunarodni granični prijelazi i policijske postaje.


“Odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, Ministarstvo unutarnjih poslova ispunjava preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe specijaliziranog za sprečavanje korupcije, kojima unaprjeđuje kontrolu i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima, te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji”, priopćili su iz MUP-a.