Robert Golob

Novi slovenski premijer ne odustaje od brzog povećanja plaća: “Nećemo ostati nacija robova”

Hina

Robert Golob / REUTERS

Robert Golob / REUTERS

Odbio je kritike nekih poslovnih udruga, skeptičnih prema brzom povećanju minimalnih plaća i mirovina, skraćivanju radnog vremena, zabrani dodatnog rada liječnika iz javnog sektora u privatnim klinikama i sličnim mjerama koje planira njegova buduća vlada.LJUBLJANA – Mandatar za sastav nove vlade Robert Golob rekao je u četvrtak da vidi Sloveniju u budućnosti kao ekonomski naprednu, “solidarnu i pravednu državu” koja će se razvijati po zapadnoeuropskom modelu, optuživši odlazeću vladu da želi zakočiti taj proces.


Govoreći o programu svoje stranke Pokret Sloboda i usklađenom koalicijskom dogovoru  sa Socijalnim demokratima (SD) i Ljevicom (L), Golob je za Slovensku televiziju kazao da pristup koji su uzeli u svojem gospodarskom i socijalnom programu izvire iz naprednih europskih država, a ne iz “socijalizma, Mongolije ili Sjeverne Koreje”.


“Pristup koji uvodimo, to je najnapredniji pristup skandinavskih država i zapadne Europe, a kritiziraju nas oni koji pojma nemaju kako izgleda moderno zapadnoeuropsko gospodarstvo”, kazao je Golob.
On je optužio vladu Janeza Janše koja uskoro odlazi da želi zakočiti taj proces.


Odbio je kritike nekih poslovnih udruga, skeptičnih prema brzom povećanju minimalnih plaća i mirovina, skraćivanju radnog vremena, zabrani dodatnog rada liječnika iz javnog sektora u privatnim klinikama i sličnim mjerama koje planira njegova buduća vlada.


“Na neki način, oni žele da ostanemo nacija robova, država sa slabo plaćenim radnim mjestima, gdje šef ima glavnu riječ, dok ostali moraju šutjeti. Ne, hvala na takvom modelu, postoje različiti pristupi, mi ćemo pokazati da se i Sloveniju može dovesti na taj  moderni put put”, rekao je.


Golob je kritizirao manevar odlazećeg premijera koji je u srijedu u parlamentu privremeno blokirao donošenje novog zakona o vladi koji bi Golobu i koalicijskim partnerima omogućio da reorganizacijom resora u vladi brže pokrenu strateške reforme.


Tako će Golob privremeno za mjesec i pol ili nešto više morati vladu voditi po starom zakonu i bez tri nova “ministarstva budućnosti” bitna za transformaciju i pokretanje promjena.


“To su tri nova ministarstva, ministarstva za budućnost, a najavili smo ih i svojim predizbornim programom. Ministarstvo za klimatske promjene i zelenu politiku bit će resor koji će se baviti izazovima naše djece i unuka. Moramo ga imati ako želimo poduzeti prave korake na ovom području. Tu je zatim i ministarstvo međugeneracijskog dijaloga, odnosno solidarne budućnosti”, kazao je Golob, dodavši da će se ono baviti stanogradnjom za mlade i gradnjom domova i ustanova za starije i nemoćne


“Treće ministarstvo za budućnost je  ministarstvo visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija, a bavit će se  generiranjem znanja”, pojasnio je Golob.


“Kad povežemo oba tri ministarstva krećemo s otvaranjem novih ‘zelenih’ radnih mjesta, stvaranjem solidarne i pravedne države. To  je bit našeg programa”.