ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

Njemačko upozorenje Rusiji: “Moskva će snositi posljedice ako napadne Ukrajinu”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Svaki daljnji agresivni čin imat će visoku cijenu za Rusiju, ekonomski, strateški, politički", rekla je Annalena Baerbock.KIJEV – Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je u ponedjeljak kako se nada da se rastuće napetosti s Rusijom oko Ukrajine mogu riješiti diplomatskim putem, ali je upozorila da će Moskva snositi posljedice ako napadne tu zemlju.


“Svaki daljnji agresivni čin imat će visoku cijenu za Rusiju, ekonomski, strateški, politički, rekla je Baerbock, koja je u posjetu Kijevu otkuda putuje u Moskvu, na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.


“Diplomacija je jedini način”, istaknula je.
Razgovori između Moskve i zapadnih država o ruskom raspoređivanju desetaka tisuća vojnika uzduž ukrajinske granice završili su prošlog tjedna bez postizanja napretka. Kibernetički napad na Ukrajinu dodatno je razbuktao napetosti.


Kuleba je rekao da su Ukrajina i Njemačka ujedinjene u nastojanju oživljavanja četverostranih mirovnih pregovora o okončanju rata na istoku Ukrajine u tzv. normandijskom formatu, koji uključuje Njemačku, Francusku, Ukrajinu i Rusiju.


Isključena iz većine prošlotjednih razgovora, Ukrajine je opetovano tražila i dobila jamstva saveznika da se bez njezina sudjelovanja i pristanka neće donositi nikakve odluke o njenoj budućnosti.


“Za nas je sada važno da ni Berlin niti Pariz ne donose nikakve odluke o Ukrajini bez Ukrajine i da ne igraju nikakvu igru iza naših leđa u odnosima s Rusijom. To je sada ključno”, rekao je Kuleba na brifingu.


“Za ovo želim zahvaliti Annaleni što je zauzela tako principijelan stav.”


Njemačka je podržala Ukrajinu slanjem pomoći i diplomatskom potporom u njenom sukobu s Moskvom otkako je Rusija zauzela poluotok Krim i podržala separatiste u regiji Donbasa 2014.