POČETAK ŠKOLSKE GODINE

Nikad manje učenika nije sjelo u školske klupe i nikad više nastavnika i drugog osoblja nije izašlo pred njih

Hina

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Samo u prvom tjednu nastave osnovne i srednje škole povukle su s burze nezaposlenih oko 4343 nastavnika i drugog osoblja, a u dva tjedna broj nezaposlenih smanjen je za oko šest tisuća.ZAGREB – Početak školske godine ispraznio je burzu rada te je broj nezaposlenih pao na 104 tisuće otkako su se djeca vratila u školske klupe, piše u ponedjeljak Večernji list.


Samo u prvom tjednu nastave osnovne i srednje škole povukle su s burze nezaposlenih oko 4343 nastavnika i drugog osoblja, a u dva tjedna broj nezaposlenih smanjen je za oko šest tisuća.


Iz Zavoda za zapošljavanje pojašnjavaju da je prvi školski tjedan razdoblje kada se zapošljavaju učitelji i profesori koji rade na određeno vrijeme, kao zamjene i slično.
“Tijekom lipnja i srpnja imali smo obrnuti trend kada je bio povećan broj nezaposlenih u djelatnosti obrazovanja te je u tom razdoblju 6820 osoba postalo nezaposleno. Riječ je, naime, o razdoblju kada su ugovori na određeno u djelatnosti obrazovanja mahom završavali. Sada se te osobe ponovno zapošljavaju, a očekujemo da će se ove oscilacije do kraja rujna stabilizirati. Može se očekivati, međutim, povećano smanjenje nezaposlenosti i početkom akademske godine”, pojašnjavaju na Zavodu za zapošljavanje. Fakulteti uglavnom počinju s nastavom u listopadu.


Nikad manje učenika nije sjelo u školske klupe, a istodobno nikad više nastavnika i drugog osoblja nije izašlo pred njih!


Čak je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs primijetio da se u osam godina broj učenika smanjio za oko 44 tisuće, dok se broj nastavnika povećao za oko 3400.


U državnom obrazovanju na punom je radnom vremenu zaposleno oko 67 tisuća osoba, no još je nekoliko tisuća nastavnika ili profesora koji rade po nekoliko sati. Među njima je, očito, i oko sedam tisuća zaposlenih na određeno vrijeme koji, prema najavljenim promjena Zakona o radu, neće više moći tako raditi “dovijeka”.


Država ograničava broj uzastopno sklopljenih ugovora na određeno kod jednog poslodavca na tri, što je vjerojatno većina ljudi koji su u rujnu otišli s burze i vratili se u škole već iskoristila te će im škole morati ponuditi stalne ugovore.