Odlazak velikana

Nenadoknadiv gubitak za hrvatsku kulturu. Umro je Ivo Štivičić

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Dobitnik je Nagrade za životno djelo Ivan Šibl za televizijski rad, kao i Nagrade grada Zagreba 2006. te Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2015. godine.ZAGREB, 15. listopada 2021. (Hina) – Nagrađivani dramski pisac i scenarist, književnik i novinar Ivo Štivičić umro je u petak u 86. godini.


Ivo Štivičić rođen je 30. lipnja 1936. u Rešetarima kod Nove Gradiške. Studirao je na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


Pisao je kritike u Studentskome listu i na Radio Zagrebu, a na Televiziji Zagreb radio je od 1958. godine kao dramaturg, scenarist i urednik. Bio je i savjetnik za umjetnička i dramska pitanja glavnog urednika Hrvatske televizije. Adaptirao je za televiziju brojne drame i pisao originalne scenarije, po kojima su radili vodeći televizijski i filmski redatelji, poput Eduarda Galića, Ivana Hetricha, Marija Fanellija i Nikole Tanhofera.
Štivičić vrhunac stvaralaštva doživljava 1970. godine kao scenarist kriminalističko-ratne igrane serije Televizije Zagreb “Kuda idu divlje svinje”, djela iznimno uvjerljivo koncipiranih likova i jedne od najboljih hrvatskih televizijskih serija uopće. Karijeru u osamdesetima obilježili su mu serija “Putovanje u Vučjak” i igrani kino-film “Horvatov izbor”.


Sućut predsjednika Hrvatskog sabora

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u svoje je i ime parlamenta izrazio je sućut obitelji dramaturga, književnika i scenarista Ive Štivičića, poručivši da će ga se sjećati svi koji su uživali u njegovim jedinstvenim umjetničkim ostvarenjima. U brzojavu sućuti Jandroković je naveo da će Štivičića, kao autora mnogih radijskih i televizijskih drama te filmskih scenarija i adaptacija, pamtiti generacije poklonika i onih kojima je bio stručni uzor.


Pamtljiv trag, napomenuo je, posebno je ostavio Štivičićev autorski rad na filmu “Kuda idu divlje svinje”, kao i angažman u televizijskim adaptacijama djela Miroslava Krleže, a veliko priznanje za svoj rad dobio je i u obliku nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo.


“S izrazitim poštovanjem sjećat ćemo ga se svi mi koji smo uživali u njegovim jedinstvenim umjetničkim ostvarenjima”, poručio je Jandroković.

Među njegovim su televizijskim projektima i “Svadba” (1959.), “Gola cesta” (1961.), “Vučjak” (1961.), “Pijana noć” 1944. (1962.), “Kandidat smrti” (1963.), “Mokra koža” (1966.), “Zatezanje konopca” (1967.), “Kokošari”, (1968.), “Karmine” (1977.), “Puška u cik zore” (1981.), “Brisani prostor” (1981.), “Tamburaši (1982.)”, te “Uskrsnuće nade” (1996.).


U novije vrijeme piše i kazališne drame: “Pijana noć 1918.” premijerno je izvedena 2007. godine, a “Shakespeare u Kremlju” 2013.


Dobitnik je Nagrade za životno djelo Ivan Šibl za televizijski rad, kao i Nagrade grada Zagreba 2006. te Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2015. godine.


Članom Društva hrvatskih književnika postao je 1966., a članom Hrvatskog društva pisaca 2002. godine.


Objavio je i knjigu dramskih tekstova “Ratnici” (1968.).


Otac je hrvatske dramatičarke Tene Štivičić.