PRIPREME

Naredni izbori bit će pod nadzorom novoga DIP-a, evo tko su potencijalni kandidati

Tihana Tomičić

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Predsjedništvo SDP-a dalo je podršku svom potpredsjedniku Ranku Ostojiću, bivšem ministru policije, za kandidaturu za članstvo u DIP-u. HDZ-ovci ističu da još imaju desetak dana do isteka rokaZAGREB – Predsjedništvo SDP-a dalo je podršku svom potpredsjedniku Ranku Ostojiću, bivšem ministru policije, za kandidaturu za članstvo u DIP-u, Državnom izbornom povjerenstvu. To znači da će Ostojić morati dati ostavku na članstvo u SDP-u, jer se radi o funkciji koja je nespojiva s političkim angažmanom.


No, on je tek jedno od poznatih političkih imena koja iskazuju interes za rad u novom sazivu DIP-a. Naime, saborski Odbor za izbor i imenovanja pokrenuo je postupak izbora petero od šestero članova tog tijela, koliko ih Sabor ima pravo birati, i sada treba izabrati dvoje potpredsjednika i troje članova DIP-a.


Jedan je član Povjerenstva preminuo prošle godine, Josip Vresk, dok ostalima u ožujku iduće istječu osmogodišnji mandati. To su potpredsjednice Ana Lovrin, koja je nekad bila HDZ-ova ministrica te Vesna Fabijančić Križanić, bivša SDP-ovka, te članovi Emil Tomljanović i Slaven Hojski, koji su bili birani iz istih tih kvota.
Četvrtoj članici DIP-a, Ivani Belec, mandat još traje, jer je izabrana tek nedavno, u srpnju 2019. godine umjesto Janje Drobnjak Horvat. Inače, jedino DIP, uz Ustavni sud, ima toliko dug mandat, što i ne čudi jer o objektivnom radu tog tijela na kraju ovisi izbor, odnosno legitimitet svake vlasti. Posao izbora novih članova treba obaviti do ožujka 2023. godine.


Kandidati oporbe


DIP ima predsjednika, koji je po položaju uvijek predsjednik Vrhovnog suda, i sada je to Radovan Dobronić, zatim su tu četiri potpredsjednika i četiri člana. Potpredsjednike Damira Kontreca i Jasenku Žabčić, koji dolaze iz reda sudaca izabrala je opća sjednica Vrhovnog suda, na prijedlog predsjednika suda.


No, dva potpredsjednika koji nisu suci, kao i preostala četiri člana, bira Sabor tako da po jednog potpredsjednika i dva člana bira na prijedlog većine, dakle HDZ-a, a drugog potpredsjednika i druga dva člana na prijedlog oporbenih stranaka sukladno odnosu snaga u Saboru u trenutku izbora.


U prijevodu, sada jednog potpredsjednika i člana treba kandidirati HDZ s partnerima (pri čemu je članica Belec izabrana iz njihove kvote), a drugog potpredsjednika i dva člana predlaže oporba.


Najčešće su kandidati oporbe oni koji svojim članstvom pripadaju najvećim oporbenim strankama, samo što se klub SDP-a podijelio od dana izbora dosad na dvije grupacije, SDP i Socijaldemokrate pa to izaziva određene nedoumice u interpretaciji, dok bi Most bio ta druga grupacija.


Ipak, u SDP-u računaju da će Ostojić proći kao kandidat, i to zato jer bi kandidatura Vesne Nađ iz Socijaldemokrata, koja se spominje kao njihovo ime, zapravo izazvala problem za Socijaldemokrate, s obzirom na to da je nakon ostavke na zastupničku dužnost nema tko zamijeniti.


Lista je naime bila SDP-ova na izborima 2020. godine, pa Socijaldemokrati moraju držati u rukama svoje mandate vrlo čvrsto. Stoga postoji ideja da to u njihovo ime bude bivši zastupnik, Draženko Pandek, ali s manjom šansom za prolaz od Ostojića.


Uvjeti za izbor


Iz Zeleno-lijevog bloka su već objasnili da ne pretendiraju na ovaj natječaj, jer su SDP i Socijaldemokrati brojniji, dok u Mostu još razmatraju tko bi se od njihovih ljudi mogao naći u toj utrci.


– Nećemo imati svog kandidata, jer smatramo da je to prerogativ stranaka koje imaju najveći broj zastupnika, rekla je za Hinu Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka.


HDZ-ovci ističu da još imaju desetak dana do isteka roka koji je dao Odbor za izbor i imenovanja, i uskoro će i to biti riješeno, kažu.


Inače, uvjeti za izbor su jasni – kandidat mora biti diplomirani pravnik, imati 10 godina radnog iskustva u struci, poznavati politički i izborni sustav i ne biti članom niti jedne političke stranke.


DIP nadzire sve izborne procese u državi, a nadzirat će i buduće parlamentarne, predsjedničke i izbore za EU parlament te referendume.