JASMINKO UMIČEVIĆ

Naftni konzultant: Hrvatska mora naći načina da preuzme Inu, postoji i realan scenarij kako to može učiniti

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

“Ustav kaže da bi zaštitili interes sigurnosti RH imate pravo na to, a morate pratiti pravičnu naknadu. Ovdje je jednostavno izračunati naknadu jer te dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi”, kazao je UmičevićNaftni konzultant Jasminko Umičević gostovao je na Televiziji N1. Umičević je sugerirao da država u ovim okolnostima može i treba posegnuti za izvlaštenjem dijela dioničara naftne kompanije INA-e.


“To je jedna od alternativna koje je raztmatrana godinama”, kaže Umičević, dodajući da se o tome razmišljalo još u razdoblju 2012.-2013. godine. Navodi da su se sada stekli uvjeti za sada.


Pojasnio je i kako bi se to moglo provesti.
“Ustav kaže da bi zaštitili interes sigurnosti RH imate pravo na to, a morate pratiti pravičnu naknadu. Ovdje je jednostavno izračunati naknadu jer te dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi”, kazao je Umičević i dodao:


“Vrijednost dionica se zna. Ono što se ne zna jest da su vlasnici tih dionica u jednom dijelu netransparentni jer se ne zna tko su dionici – možda je MOL, možda su Rusi. Ne znamo. A vidimo da Rusi i Mađari odlično surađuju.”


Ističe da je trenutno stanje neodrživo i da INA stagnira otkad je MOL ušao u priču.


“To je neprihvatljivo s teoretskih i strateških položaja Hrvatske. Ovo više nije teoretski, ovo su tektonske pojave koje se događaju na svjetskom naftnom tržištu”, dodao je Umičević.


“MOL optimizira poslovanje INA-e u skladu sa svojim interesima i profitom. Danas je jasno da profit nije ono što je interes građana, mora se osigurati sigurnost opskrbe, da ne dođemo u situaciju da pojedini distributeri nafte prijete”, rekao je.


Osvrnuo se i na posljedice rata između Ukrajine i Rusije, navodeći da bi u nekim scenarijama to moglo uzrokovati sukobe u Europi.


“Možete li zamisliti da nema dovoljno plina u Njemačkoj, a Njemačka tranzitira taj plin dalje. Hoće li Njemačka ostaviti svoje građane bez plina i grijanja da bi opskrbila Švicarsku?”, navodi Umičević.


Ponovno se osvrnuo na upravljanje INA-om. “Hrvatska država zbog svoje sigurnosti i svojih građana mora iznaći načine da preuzme upravljanje.”