RAZLIČITA SITUACIJA U REGIJI

Na stolu i moguća odluka o uvođenju propusnica između najgore i najbolje županije: Treba li odijeliti PGŽ i Istru?

P. N.

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJNa konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović je posebno komentirao stanje u Primorsko-goranskoj županiji.


Postavljeno mu je pitanje boji li se da bi se to zaraza mogla preliti na Istarsku županiju i razmišlja li se o propusnicama kada je riječ o žarištima.


Božinović je kazao da je u kontaktu sa županima, načelnikom Stožera civilne zaštite te da se to pitanje nije otvorilo i da ono implicira ono što je bilo u par navrata na snazi, a to su propusnice.
– Mislim da nismo u toj situaciji. Važno je da su se lokalni i županijski stožeri maksimalni angažirali jer mi smo u cijeloj priči o mjerama više govorili o nekakvim rješenjima ili preporukama HZJZ-a, a manje govorili o provedbi.


Mjere koje imamo na snazi i na nacionalnoj i županijskim razinama vrlo ozbiljne mjere. U ovom trenutku 12 županija u Hrvatskoj ima strože mjere nego što su nacionalne. Nije bitno je li mjera donesena na nacionalnoj razini ili ju je predložio županijski stožer. Bitno je da se ona primjenjuje i da se kontrolira njena provedba. To nije jednostavno ali je to jedini način da svi, uključujući zdravstvenu struku i stožere civilne zaštite koji su ruka vlasti lokalnim razinama, se maksimalno angažiraju jer tako možemo podići svijest svih koji se to tiče, da je važno pridržavati se mjera. To je jedini način s kojim možemo izaći iz te situacije.


Bolje da te mjere predlažu oni sami. Ukoliko je ovo mjera koja je donesena na prijedlog županije, siguran sam da će sve službe koje su prisutne tamo na terenu biti angažiranije – kazao je Božinović.


Stožeru je postavljeno pitanje može li doći do pooštravanja mjera i koje su županije zatražile uvođenje nekih svojih mjera.


– Ono što smo nastojali izbjeći, a puno puta se potvrdilo kao opravdano je da govorimo konkretno što ćemo poduzeti u idućem tjednu, ili dva tjedna ili više. Iskustvo nekih drugih zemalja o odlukama koje će donositi u budućnosti su se pokazale kao odluke koje treba mijenjati. Od početka je da mi itekako na dnevnoj osnovi pratimo situaciju – kazao je Božinović.


Božinović je kazao i da nije isključeno da se donose mjere i na nacionalnoj razini te još jednom apelirao na pridržavanje mjera.