REAKCIJA UDRUGA

Ispred Hrvatskog sabora održan skup podrške Mireli Čavajdi: “Hvala ti što nisi pognula glavu na nasilje”

P. N.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ovo je borba svake žene, zato smo tu, ujedinjene u solidarnosti. Izražavamo ti poštovanje zbog snage koja te vodi, hvala ti za hrabrost da istupiš u najranjivijem životnom periodu, poručeno je na skupu.Organizacije civilnoga društva organizirali su skup ispred Hrvatskog sabora, s kojega upućuju zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj.


Tom prilikom pročitano je i otvoreno pismo Mireli Čavajdi, prenosi Index.


“Žao nam je što živimo u državi koja nečiji svjetonazor stavlja ispred dostojanstva, zdravlja i života žene i djece i što je tvoja patnja postala tema od interesa. Ovo je borba svake žene, zato smo tu, ujedinjene u solidarnosti. Izražavamo ti poštovanje zbog snage koja te vodi, hvala ti za hrabrost da istupiš u najranjivijem životnom periodu, što nisi pognula glavu na nasilje kojem si izložena”, stoji, među ostalim, u pismu podrške.
“Organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj – različite po svojem djelovanju, no ujedinjene u solidarnosti sa svim ženama kojima sustav uskraćuje zdravstvenu skrb – ističu zajedničke zahtjeve prema institucijama vlasti čije se ispunjenje traži u najkraćem mogućem roku:


Hitno osigurati odgovarajući medicinski postupak prekida trudnoće Mireli Čavajdi u okviru i o trošku zdravstvenog sustava RH te utvrditi odgovornost i sankcionirati odgovorne za propuste u pružanju pravodobne i odgovarajuće skrbi.


Od ministra Beroša i premijera Plenkovića zahtijevamo da javno potvrde da će Mirela Čavajda dobiti odgovarajuću skrb o trošku HZZO-a koja će joj osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb tijekom prekida trudnoće u skladu sa suvremenim medicinskim metodama i važećim međunarodnim standardima medicinske struke, medicinskom indikacijom i zahtjevom Mirele Čavajda.


Osigurati hitno donošenje smjernica i protokola za siguran prekid trudnoće u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije


Hitno objaviti cjelovite podatke o kapacitetima svih zdravstvenih ustanova u RH u odnosu na pružanje zdravstvene skrbi u području reproduktivnog zdravlja, i to specifično usluge prekida trudnoće (raspoloživi kadrovi, specijalistička znanja, tehnologija, kapacitet primitka pacijentica, financijska sredstva) te ustanoviti javni registar zdravstvenih radnica i radnika koji se pozivaju na priziv savjesti, a koji se redovito ažurira te je dostupan svim pacijenticama.