UKIDANJE COVID POTVRDA

Mostovci prikupili oko 410.000 potpisa za obje referendumske inicijative. Petrov: “Očekujemo raspisivanje referenduma”

P. N., Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Inicijativa “Odlučujemo zajedno” objavila je da je prikupljeno 410.533 potpisa, dok je inicijativa “Dosta je” skupila 409.219 potpisa.Most je predao potpise za referendum za ukidanje covid potvrda i Stožera te za dvotrećinsko odlučivanje u Saboru o epidemiološkim mjerama.


Inicijativa “Odlučujemo zajedno” objavila je da je prikupljeno 410.533 potpisa, dok je inicijativa “Dosta je” skupila 409.219 potpisa, što je više od potrebnih 368.867.


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u podne je u Saboru je primio predstavnike građanskih inicijativa (GI) “Dosta je stožerokracije“ i “Odlučujmo zajedno“ koji su predali potpise.
NOVO! 12:34 Počinje presica Mosta, govori Božo Petrov.


“Danas smo u Sabor donijeli potrebne potpise za referendum.


Mislim da je time poslana jasna poruka Vladi i Ustavnom sudu što ljudi očekuju, a to je referendum.


Ovo jest pobjeda građana. Sad je red na Vladi”, poručio je Petrov.


Foto galerija: Most predao potpise u Sabor Foto: Davor Kovačević


“Kad smo ušli u ovu inicijativu, nismo imali nikakve kalkulacije. Imali smo protiv sebe kompletnu vladajuću garnituru, nekorektan pristup dobrog dijela medija i na ružan način kompletnu lijevu oporbu. Mi smo cijelo vrijeme vodili interesa o zdravlju i životu građana”, rekao je Nino Raspudić.


Zatim je govorio Nikola Grmoja.


“Nismo profitirali. To pokazuje činjenica da jedini grad u RH u kojem potvrde nikad nisu uvedene je grad Sinj. Mnogi su se junačili, govorili o tome da su protiv, na kraju su kleknuli. Pokazali smo da nikad nećemo pristati na to da ako za nešto nema racionalnog objašnjenja, mi nismo u ovo srljali ne gledajući zdravlje građana, postupali smo na temelju relevantnih znanstvenih činjenica. Ovo je moralna pobjeda”, rekao je Nikola Grmoja.


Marija Selak Raspudić govorila je o diskriminaciji koja se provodi covid-potvrdama.


“Ova inicijativa posredno je već polučila uspjeh kad je završeno prikupljanje potpisa. Mnogo strože epidemiološke mjere koje su najavljivale s 4.1., nakon prikupljenih potpisa nisu stupile na snagu i to je prva pobjeda. Nama je najvažnije ono što je u interesu građane, a to je da se ukinu diskriminatorne nelogične covid-potvrde.


Prestanimo maltretirati građane, prestanimo opterećivati zdravstveni sustav, neka građani ostanu doma, neka odboluju u kućnoj atmosferi, a ukinimo potvrde.


Vjerujemo da će doći do ukidanja covid-potvrda prije raspisivanja referenduma jer se vladajućima ne bi svidjela verzija u kojoj to ispada pobjeda ne ovih inicijativa nego građana, nego kao šamar svojoj politici koji su doista i zaslužili. Ovdje nisu bitni politički bodovi”, poručila je Marija Selak Raspudić.


“Da je njihova volja bila da nam daju neovisne promatrače, nije. Njihova volja se pokazala na prošlim referendumskim inicijativama, ali zahvaljujući pritisku oni su ovaj put to morali”, rekao je Petrov.


 Nikola Grmoja jutros je na Twitteru objavio da je sve spremno uz fotografiju ukupno 81 kutije s potpisima koja će biti odnesena u Sabor.Kakva procedura slijedi objasnio je Gordan Jandroković.


Zahtjev za raspisivanje referenduma, kazao je, upućuje se Odboru za Ustav i poslovnik koji će donijeti zaključak o kojem će se raspraviti na plenarnoj sjednici Sabora i nakon toga će se zatražiti od Vlade da provjeri ima li organizator dovoljan broj potpisa kako bi se mogao raspisati referendum.


Nakon što Vlada, odnosno Ministarstvo uprave i pravosuđa, odrade svoj dio posla i utvrde o kojem se broju potpisa radi, o tome informiraju Sabor.


U dosadašnjoj praksi brojanja potpisa, obično bi ih, zbog različitih razloga, ‘otpalo’ oko deset posto.


„U slučaju da je prikupljen dovoljan broj potpisa, ponovno se ulazi u proceduru prema Odboru za Ustav koji donosi zaključak ili o raspisivanju referenduma ili da se od Ustavnog suda zatraži mišljenje je li referendumsko pitanje bilo u skladu s Ustavom“, objasnio je Jandroković.


Referendum se, prema pravilima, treba održati između 20 i 40 dana nakon raspisivanja.