BLOKIRAN IZVOZ ŽITARICA

Novi uvjet Moskve: Ako želite otvaranje ukrajinskih luka na Crnom moru revidirajte sankcije

Hina

Reuters

Reuters

Direktor programa UN-a za hranu (WFP) David Beasley pozvao je u srijedu ruskog predsjednika Vladimira Putina da otvori crnomorske luke.MOSKVA – Moskva je u četvrtak priopćila da bi udovoljavanje pozivu UN-a za otvaranje ukrajinskih luka na Crnom moru kako bi se omogućio izvoz žitarica zahtijevalo reviziju sankcija Rusiji, izvijestio je Interfax.


Ukrajina, jedan od najvećih proizvođača žitarica u svijetu, je većinu svojih proizvoda izvozila preko crnomorskih luka, ali je od slanja ruskih trupa u Ukrajinu primorana svoja dobra izvoziti željeznicom ili putem manjih riječnih luka.


Direktor programa UN-a za hranu (WFP) David Beasley pozvao je u srijedu ruskog predsjednika Vladimira Putina da otvori crnomorske luke.
“Ako imate imalo srca, molim vas otvorite luke”, poručio je Beasley.


FWP prehranjuje oko 125 milijuna ljudi i kupuje 50 posto žitarica od Ukrajine.


Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko mu je odgovorio: “Osim obraćanja Ruskoj Federaciji morate također duboko pogledati u složenost razloga koji su prouzročili aktualnu krizu s hranom i, prije svega, tu su sankcije koje su SAD i EU nametnule Rusiji koje ometaju normalnu, slobodnu trgovinu, uključujući prehrambene proizvode poput pšenice, gnojiva i ostalih proizvoda”.


Ukrajina je spriječena u korištenju luka na Crnom i Azovskom moru te je izvoz žitarica ovaj mjesec za polovicu manji u odnosu na isti mjesec prošle godine.


Zajedno, Rusija i Ukrajina proizvode trećinu svjetskih zaliha pšenice. Ukrajina je također veliki proizvođač kukuruza, ječma, suncokretovog ulja i uljane repice.