POZIV WHO-A

Misterij Afrike: Tamo se 70 posto stanovništva može cijepiti tek do kolovoza 2024.

Hina

Reuters

Reuters

"Broj novozaraženih udvostručuje se svakih pet dana, što je najbrži ritam od početka godine", upozorava WHO, ali u nastavku dodaje da je ipak "manje umrlih" nego u ranijem širenju epidemije.BRAZZAVILLE – Afrika bi mogla 70 posto svog stanovništva cijepiti tek do kolovoza 2024., pokazuju predviđanja koja je Svjetska zdravstvena organizacija iznijela u utorak, pozivajući još jednom na ubrzavanje kampanje kako bi se “spasili mnogi životi”.


Prag od 70 posto smatra se presudnim za kontrolu pandemije, podsjeća područni ured za Afriku WHO-a u prigodi redovite internetske tiskovne konferencije.


No do 13. prosinca samo je dvadeset afričkih zemalja cijepilo barem 10 posto stanovništva, tek ih je šest dosegnulo 40 posto i dvije (Mauricijus i Sejšeli) 70 posto.
“Ovakvom dinamikom, WHO ocjenjuje da će trebati čekati do svibnja 2022. kako bi Afrika imala 40 posto cijepljenih i do kolovoza 2024. da bi dosegnula 70 posto”, dodaje afrički ured WHO-a.


“No možemo spasiti još mnoge živote ako početkom 2022. ubrzamo ritam cijepljenja”, ocijenila je njegova ravnateljica Matshidiso Moeti.


WHO-Afrika ujedno dodaje da je prošlog tjedna broj novozaraženih covidom-19 skočio za 83 posto, što se ima pripisati novoj inačici omikronu koji je prvi put otkriven 24. studenog u Južnoafričkoj Republici.


Afriku je zahvatio četvrti val epidemije.


“Broj novozaraženih udvostručuje se svakih pet dana, što je najbrži ritam od početka godine”, upozorava WHO, ali u nastavku dodaje da je ipak “manje umrlih” nego u ranijem širenju epidemije. “Broj umrlih je čak manji za 19 posto u odnosu na prethodni tjedan”, dodaje organizacija.


“Mislimo, uz oprezan optimizam, da će broj umrlih i teško bolesnih i dalje biti nizak u ovom valu, ali će zbog sporosti cijepljenja u Africi biti puno viši nego što bi trebao biti”, ocijenila je Moeti.


Ukupno je prijavljeno više od 2700 slučajeva omikron inačice koronavirusa u 59 zemalja svijeta, pa tako i u 11 afričkih koje imaju 33 posto ukupnog broja zaraženih, navodi WHO.