Dovršeno

Ministarstvo prebrojalo sve potpise za Mostove referendume, skupili su ih dovoljno

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Referendumska iniciajtiva "Odlučujmo zajedno" prikupila je 370.310 pravovaljanih potpisa birača, a inicijativa "Dosta je stožerokracije" 372.635 potpisa.Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) izvijestilo je kako je dovršen postupak provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa birača Građanske inicijative “Odlučujmo zajedno”, a provjereno je 394.447 potpisa birača, od kojih je 370.310 pravovaljano, a 24.137 je nepravovaljano.


Postupak provjere broja i vjerodostojnosti potpisa birača Građanske inicijative “Odlučujmo zajedno” započeo je 7. ožujka, a dovršen je danas.


Promatračima organizacijskog odbora Građanske inicijative “Odlučujmo zajedno”, sukladno zaključku Vlade Republike Hrvatske, omogućeno je promatranje postupka provjere potpisa birača, dodaje se u priopćenju.
Ministarstvo podsjeća da je u postupku provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa birača Građanske inicijative “Dosta je stožerokracije” od 397.133 provjerenih potpisa 372.635 potpisa pravovaljano.


U postupku provjere potpisa birača provjereni su, ističe se, svi potpisi preuzeti iz Hrvatskog sabora: 397.133 iz 10.090 potpisnih knjiga za Građansku inicijativu “Dosta je stožerokracije” te 394.447 iz 9.990 potpisnih knjiga za Građansku inicijativu “Odlučujmo zajedno”.


Ministarstvo pravosuđa i uprave izvijestit će Vladu o provedenom postupku provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa dviju inicijativa “Dosta je stožerokracije” i “Odlučujmo zajedno”, priopćeno je.


Inače, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ranije je najavio da će saborska većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.


Prema brojkama koje je iznijelo ministarstvo obje referendumske inicijative imaju dovoljno potpisa.


Podsjtimo, rješenjem ministra Malenice utvrđeno je da je u registru birača 4. prosinca bilo upisano ukupno 3.684.467 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.


To znači da granica od 10% upisanih birača, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma iznosi 368.446.