IVAN MALENICA

Ministar pravosuđa o referendumu: “Zašto Most nije odmah odnio potpise Saboru, zašto im treba mjesec dana?”

P. N.

Foto Arhiva/NL/Pixsell

Foto Arhiva/NL/Pixsell

Pitanja su s ustavno-pravog aspekta doista upitna, naročito drugo referendumsko pitanje. Cijela referendumska inicijativa je besmislena i nepotrebna, tvrdi ministar Malenica.

Ministar pravosuđa o eventualnim promatračima MOST-a kaže: ‘Mi smo i u prijedlogu zakona predvidjeli mogućnost promatranja referenduma’
Zašto nisu potpise predali odmah, kako to zakon nalaže, pita Mostovce ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u ekskluzivnom intervjuu za RTL.


U razgovoru kaže kako mjesec dana uistinu otvara prostor za brojne sumnje, a pitanja za referendum smatra ustavno spornima.


MOST je objavio da ima 400 tisuća potpisa. Vjerujete li da ih uistinu imaju?
Ne bih u to ulazio. To će utvrditi nadležno tijelo koje Sabor ovlasti i to na transparentan i zakonit način. No, postavlja se pitanje – zakon propisuje to da kad organizacijski odbor kad utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa, da podnose Saboru zahtjev. Pa, zašto danas, kad su utvrdili da su prikupili dovoljan broj potpisa, nisu to podnijeli Saboru? Zašto njima treba mjesec dana, a ne danas?


Strahujete li od manipulacija?


Ne bih špekulirao, ali mjesec dana otvara svakakve sumnje… Kad zahtjev dođe u Sabor, tada se sastaje Odbor se sastaje, donosi se zaključak i  ovlasti Sabor određuje tijelo koje će utvrditi je li prikupljen dovoljan broj potpisa.


Jeste li spremni primiti promatrače?


Mi smo i u prijedlogu zakona koji je u zakonodavnoj proceduri predvidjeli mogućnost promatranja referenduma. A i Državno izborno povjerenstvo, kao tijelo koje provodi nadzor nad referendumskom inicijativom, u dijelu nadzora prikupljenih potpisa ne vidim razloga da DIP i bez zakonske osnove provjeri potpise i omogući promatrače. ”


Koja je razlika sada u odnosu na vrijeme kada ste zbog zaštite osobnih podataka odbili promatrače kada su to tražili u inicijativama ‘Narod odlučuje’ i ‘Istina o Istanbulskoj’?


Kad se govori o promatračima, važan element je zaštita osobnih podataka. I tada su mogli sudjelovati promatrači. Vjerujem da se može naći model i sada da sada sudjeluju tako da čitav postupak bude zakonit i transparentan i da se ne ostavi nekakva sumnja.”


Možete li u ovom trenutku najaviti da ćete pitanja poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti?


Pričekao bih da se utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa. Ali niz ustavnopravnih stručnjaka problematiziralo je ustavnost ovih pitanja. To je jedna od stvari koje će se raspraviti u Saboru.


I vi ste te struke…?


Pitanja su s ustavno-pravog aspekta doista upitna, naročito drugo referendumsko pitanje. Cijela referendumska inicijativa je besmislena i nepotrebna. Vrijeme je ozbiljno, traži brze i važne odluke. Mislim da je Stožer donosio optimalne odluke, koje su imale legitiman cilj što je Ustavni sud nekoliko puta potvrdio. Te odluke Suda pokazuju da je referendumska inicijativa promašena.


Kako uopće organizirati referendum s obzirom na to da se moraju imati COVID potvrde?


To je dobro pitanje ako do referenduma dođe. Imali smo niz izbora u COVID vremenima koji su uspješno održana. Ako uopće do referenduma dođe, vjerujem da će DIP naći način kako organizirati referendum.


Što ako se okolnosti promijene, epidemija stane?


Ne znam što bi u tom slučaju bilo. Po meni je referendum već sada bespredmetan i besmislen, a kada bi se to dogodilo, postao bi još besmisleniji.


Ako do referenduma ipak dođe, hoće li to biti poraz Vlade?


Ne bi bio. Vlada je odgovorna u vođenju i upravljanju krize. Stožer je donosio izbalansirane odluke, koje su imale legitiman cilj i koje su bile razmjerne. Sačuvali smo živote i zdravlje. Ovaj referendum ne doprinosi očuvanju života i zdravlja ljudi. Referendum i ova pitanja sigurno ne doprinosi tome da se sačuvaju životi i zdravlje ljudi, ovo je čisti populizam. Dug je put do eventualnim referenduma. Potpise još nitko nije vidio, imaju li ih ili nemaju. Vidjet ćemo..