PREDSJEDNIK RH

Milanović o uvođenju vojnog roka: “Toga nema čak ni u Rusiji, a ni po našem Ustavu nije obvezno”

P. N.

Nel PavleticPIXSELL

Nel PavleticPIXSELL

“Punoljetni građani mogu sami odlučiti. To bi bilo komplicirano i trebalo bi pripremati nekoliko godina, a i troškovi su veliki. Imamo Ustav kakav imamo, u njemu piše da je vojna obveza obveza, ali – jedno ogromno ali”, rekao je Milanović.Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić prisustvuju međunarodnoj vojnoj vježbi “Immediate Response 21” u kojoj, na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju, sudjeluje više od 1500 pripadnika hrvatskih, partnerskih i savezničkih Oružanih snaga, javlja Televizija N1.


Međunarodnoj vojnog vježbi, uz predsjednika Milanovića i ministra Banožića, nazoče i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku general zbora Christopher Cavoli.


Predsjednika Milanović obratio se medijima. Rekao je da je vojna vježba dobro napravljena.
Upitan o uvođenju obveznog vojnog roka, Milanović je rekao da ga takve stvari zanimaju isključivo u funkciji obrane zemlje. “U Ustavu ne piše obvezan vojni rok, nego da građani koji mogu da sudjeluju prema sposobnostima, a oni koji ne žele da ne moraju”, rekao je Milanović.


“Čak ni Rusija nema obvezni vojni rok. O tome treba dobro razmisliti, jedini uvjet je u funkciji obrane Republike Hrvatske”, rekao je Milanović.


“Punoljetni građani mogu sami odlučiti. To bi bilo komplicirano i trebalo bi pripremati nekoliko godina, a i troškovi su veliki. Imamo Ustav kakav imamo, u njemu piše da je vojna obveza obveza, ali – jedno ogromno ali”, rekao je Milanović.


Komentirao je i izjavu premijera Plenkovića da je on zbog izjava o Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji huškač.


“Ja sam huškač s Pantovčaka? Čime sam ja to huškač? Time što sam upozorio da je politika jedne države prema drugoj državi nekoretna, da je to iskaljivanje na slabijima. Rekao sam da je pritisak i ucjenjivanje jedne male države da se uđe u Schengen pogrešan način. Ja to osjećam kao svoje poslanje, građansko, ljudsko, netko bi rekao kršćansko, da takve stvari kažem. Što se to dogodilo, a Plenković zna, a ja ne znam kao predsjednik države?”, upitao je Milanović.


Je li normalno da predsjednik Vlade kaže takvu stvar i stane. Incidenti prema Bugarima? U Hrvatskoj praktički nema Bugara. Što se to dogodilo u Hrvatskoj? To je vrlo neodgovorno ponašanje. Pitajte čovjeka što je mislio, ništa nema u novinama, policija nije ništa objavila. Što se dogodilo? Nekome se prosula torba leblebija, boranije?, rekao je Milanović.