PRECIZIRANE OVLASTI PREDSJEDNIKA

Mijenja se postupak imenovanja predsjednika Vrhovnog suda: Ako Milanović nikoga ne predloži sve se ponavlja

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Sukladno novim zakonskim odredbama, postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda i dalje će pokretati Državno sudbeno vijeće objavom javnog poziva, i to najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata aktualnog predsjednika.ZAGREB – U skladu s preporukama Ustavnog suda, koji je odlučivao o ustavnosti postupka imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, Ministarstvo pravosuđa predložilo je jučer izmjene Zakona o sudovima, piše u subotu Jutarnji list.


Izmjenama se precizno propisuje kako se stječe status kandidata za predsjednika Vrhovnog suda i koji je točno manevarski prostor predsjednika RH.


Sukladno novim zakonskim odredbama, postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda i dalje će pokretati Državno sudbeno vijeće objavom javnog poziva, i to najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata aktualnog predsjednika.
No, dok sada zakon propisuje samo da će DSV zaprimljene prijave kandidata uputiti Uredu predsjednika RH koji će o kandidatima zatražiti mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora, novi zakonski prijedlog propisuje da će DSV predsjedniku dostaviti samo pravodobne i potpune prijave kandidata te da će predsjednik o tim kandidatima u roku od osam dana zatražiti mišljenja Opće sjednice i Sabora.


Ako pak predsjednik RH u roku od 15 dana od dana zaprimanja mišljenja niti jednog od kandidata ne predloži za predsjednika Vrhovnog suda, Državno sudbeno vijeće će poništiti javni poziv i najkasnije u roku od osam dana ponovno pokrenuti postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske objavom javnog poziva.


“Ako predsjednik ni u ponovljenom natječaju u propisanom roku ne predloži nikoga od prijavljenih kandidata, ponovno se raspisuje javni natječaj. Zakon ne propisuje koliko se puta takav postupak može ponoviti”, pojašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa ministra Ivana Malenice.


Ako predsjedniku Vrhovnog suda istekne mandat prije imenovanja novog predsjednika, iz redova sudaca Vrhovnog suda imenovat će se osoba koja će administrativno upravljati sudom.